Zondagavond 13 december gaf Hans Teeuwen een optreden in Doornroosje Nijmegen, samen met zijn band The Painkillers. Na jaren de podia onveilig gemaakt te hebben met zijn absurde comedy, brengt de Koning van de Lach nu al een tijdje het beste van zichzelf als frontman van zijn band Hans Teeuwen & The Painkillers. Waar zijn vorig album een duidelijke stap richting croonerige jazz was, beloven zijn nieuwe plaat en tournee dit najaar een terugkeer naar zijn Nederlandstalige roots en brede muzieksmaak.

Fashionably late, een kwartier na de aangekondigde aanvangstijd, begon Hans Teeuwen aan zijn optreden. Meteen werd duidelijk dat Teeuwen nog altijd een cabaretier is. Hans vroeg aan een fotograaf op de eerste rij of hij een foto wilde maken. Hierna poseerde Hans op de meest vreemde manieren, met veel gelach tot gevolg. Vervolgens werd het tijd voor het eerste nummer ‘Doe Het Nou’. Een lekker swingend nummer. Hierna volgden ‘Trek Eens Even Aan Mijn Rem’ en ‘Bloedbad.nl’; Drie nummers van Hans zijn album ‘Popstukken’. De teksten van deze nummers zitten vol met woordgrappen en woordspelingen. Teeuwen stond geen moment serieus op het podium. Dit in combinatie met de expressieve uitdrukkingen en bewegingen die Hans hierbij maakte.

hans teeuwen marcel hakvoort (9)

De meeste nummers deze avond komen van Hans Teeuwen zijn laatste album ‘Popstukken’. De naam ‘Popstukken‘ verklapt het al: minder jazz deze keer en meer pop/blues gerelateerde muziek in de Nederlandse moedertaal. Nummers als ‘Benny & Gisele’, ‘Bang’ en ‘Niets Meer Herinneren’ volgden elkaar in een rap tempo op.

Ondanks het snelle tempo vanavond, nam Teeuwen geregeld de tijd om zich tot het publiek te wenden. Hans vertelde het moeilijke te vinden om het publiek toe te spreken, “Ik blijf natuurlijk toch een muzikant!”, vertelde hij. Helaas voor één bezoeker op de voorste rij, was deze man vergeten zijn telefoon op stil te zetten. Meteen reageerde Hans hierop door de telefoon op te pakken. Hij belde twee willekeurige personen, waarvan één man de telefoon daadwerkelijk opnam. Wat volgde was een ontzettend grappig, maar zoals vaker bij Hans Teeuwen, grof gesprek.

hans teeuwen marcel hakvoort (8)

 

Richting het einde kwamen ook de nodige jazz nummers voorbij. Dit ging Hans gemakkelijk af, en het publiek ging hier meer bij los dan bij de nummers van ‘Popstukken’. Hoogtepunten waren de nummers ‘Broodje Worst’, ‘Snelkookpan’ en ‘Poppendokter Bob’. Waarbij de eerste twee nummers uitvoerig werden meegezongen door het publiek. Hans vertelde verder over de manier waarop hij zijn bandleden, The Painkillers, had uitgekozen. Een vrij lang cabaret verhaal over het in de mond stoppen van vogeltjes volgde.

Hans Teeuwen was duidelijk het middelpunt vanavond. The Painkillers, met topmuzikanten als Benjamin Herman, Jesse van Ruller, Kasper Kalf en Joost Kroon hielden zich rustig op de achtergrond. Hans Teeuwen was vanavond aanwezig in Doornroosje als zanger, al kan dit niet los gezien worden van de cabaretier Hans Teeuwen.

hans teeuwen marcel hakvoort (11)

De zaal was zichtbaar niet uitverkocht. Hans Teeuwen vond dit persoonlijk niet heel erg, “Nu zijn er minder mensen waar ik bang voor moet zijn”. Zo vertelde hij dat Volkert van der G. uit Nijmegen komt, wat door het publiek werd tegengesproken. Hierop reageerde Teeuwen verrassend met: “Ooohhh… Fuck Islam!”. Hans Teeuwen wist het publiek zichtbaar te vermaken, en leek het zelf ook enorm naar zijn zin te hebben in Nijmegen.

Foto (c) Marcel Hakvoort, Maxazine.nl

hans teeuwen marcel hakvoort (6)

 

Deel: