Wat krijg je als je de hardwerkende, creatieve en open geesten van De Feestfabriek (organisator van De Zwarte Cross) loslaat op de Hummelose kleigronden van Landgoed Enghuizen?  Nou, het meest intieme, toegankelijke, relaxte en vriendelijkste festival met de lekkerste modder en patatten van Nederland en omstreken, waar je in je eentje nooit alleen bent op een unieke locatie bijvoorbeeld . Impressie van een weekend met een prachtige blauwe lucht bewolkt met zonnige gezichten.dag1 (3)Van oases van rust, hangmatten aan het water en fatboys en kleedjes onder de bomen  tot muzikaal oorstrelende muren van geluid en intieme klanken in de Tipi. Geen schreeuwende head-liners maar evenveel ruimte en aandacht voor iedere band en artiest. Of het nu de harmonieuze samenzang met de prachtig samen kleurende stemmen van Rex Rhapao is, de dreunende beats van Boogie Beats, waarop het moeilijk stil is blijven staan, de hypnotiserende elektronische klanken van The Wizard Of Drones.van Willem Sprick of de virtuoze en gevoelige noten op de bospiano van onder meer Matthijs Stronks en Maarten Rischen, allen zijn ze even gepassioneerd met muziek bezig . Maar dat betekent niet dat er geen meer bekende acts op het podium staan. Navarone  en Stevie Ann kunnen wellicht in dit kader genoemd worden. Met vooral een Nederlandse programmering maar ook acts uit bijvoorbeeld België zoals het indrukwekkende Nordmann, singer-songwriter Stefan Honig met zijn band uit Duitsland en de Engelse blues-folk-rock gigant Jack Broadbent. Ook voor de inwendige mens wordt met veel passie en liefde gezorgd met (h)eerlijke spijzen en dranken die veelal vers voor je neus, met de beste producten, ter plekke worden bereidt en geserveerd.

Mañana Mañana vriendelijk en open

De organisatie is er in geslaagd een zeer diverse programma neer te zetten met muziek maar ook boeiende en spannende activiteiten voor kinderen zoals forelvissen en het gekleurde zeepbellen blazen van Bubblica. Een festival als deze ervaar je het best als een reis der ontdekkingen. Van ontspannen kletsen, eten en drinken met vrienden in het gras en spontane ontmoetingen met onbekenden tot een rondje om de vijver waar overal wel iets van ieders gading is te vinden en te beleven.dag3 (7)De diversiteit kan ook worden toegeschreven aan het publiek. Van alle pluimages en leeftijden, hele gezinnen, vriendengroepen maar ook als alleengaande ben je hier nooit alleen. Het gemak waarmee hier contact wordt gelegd en de openheid van de bezoekers maakt dit mede een uniek festival in ons kleine landje met een overvloedig aanbod van zo’n 900 festivals.

Het vriendelijke en open karakter van dit weekend blijkt ook uit het enthousiasme en de bereidheid van bezoekers om op mijn verzoek hun ervaringen met mij te delen. Hieronder een aantal van die ontmoetingen en ervaringen. Immers, het publiek heeft altijd gelijk.

Frank “Manana is als een sprookje. Er is niet alleen aandacht voor muziek voor iedereen maar ook het eten wordt met heel veel zorg en liefde bereidt. Zelf een forel vangen in de vijver of verwend worden bij Food Vibrations met een heerlijk ontbijt geserveerd met fijne muziek dat met passie wordt bereidt en gedraaid. Aan alles is gedacht op dit mooie, bijzondere festival. En de rust is adembenemend tussen alle drukte door op dit prachtige landgoed. Ben trots een Achterhoeker te mogen zijn.”

Diane “Als niet campingliefhebber heeft een vriendin mij vol enthousiasme toch overgehaald onder het mom van “ga toch gezellig mee overnachten op de camping!, blijf je lekker in het sfeertje, beter dan heen en weer rijden !” Zo gezegd zo gedaan en wat heb ik daar goed aan gedaan , zit nu ( dinsdag erop ) nog steeds na te genieten van 3 super gezellige, relaxte, veel gelachen, gedronken en gegeten dagen ( en nachten ) op Mañana Mañana.campingDe tent stond in no time in elkaar geknutseld, en dat je buren had, die nog geen meter bij je vandaan stonden, was geen enkel probleem. Iedereen was in een gezellige stemming en veel tenten werden nog eens flink versierd, want er is tenslotte een feestje te vieren, en dat daar ook kinderen van alle leeftijden bij waren maakte het alleen maar gemoedelijker.Op het Mañana Mañana festival terrein was het sfeertje al niet anders en de her en der modderpoeltjes deden hier geen afbreuk aan, het glijden en glibberen van mensen op slippers, blote voeten of laarzen, kinderen die hun fantasie de vrije loop lieten in de modder, werkte alleen nog maar meer op de lachspieren.

Het meest relaxte festival

Het aanbod van muziek was erg breed en zo heb ik verschillende stijlen (her)ontdekt waaronder Nordmann, je denkt op een gegeven moment het ritme te snappen, je danst erop, en voordat je goed en wel “in the move” bent gaan ze over in een ander ritme waardoor je even uit balans raakt, maar wat een energie! Zo ook het Mehmet Polat trio in de tipi tent, oosters sfeertje met ligplekken, sprookjesverlichting en alles bij elkaar maakt het dat je je eventjes in een andere wereld waant. Verder nog te veel om op te noemen, maar in een paar woorden: geweldig, gezellig, verrassend en vooral ‘savonds magisch door kleurrijke verlichting en vuurplekken.Ik verwacht dat ik er volgend jaar niet lang over hoef na te denken, als ik weer gevraagd word of ik er ook ga overnachten met 3 volle dagen pret op Mañana Mañana, Het word een volmondig JA”

Rita “Terwijl er een enorme hoosbui met hagel en onweer overtrekt, zit ik veilig droog en super relaxed nog na te genieten van Manana Manana.Voor mij het festival zonder angst!!!!  Bij binnenkomst wordt ik niet gênant gefouilleerd , mijn tas wordt niet binnenste buiten gekeerd…….Welkom op het meest relaxte festival. Dit moment was voor mij een van de vele magische momenten.Wat een plezier Hendrik Jan Jovink uitstraalt, een van de organisatoren, effe een sixpack afgeven tijdens een akoestisch optreden van Navarone…. Geweldig!!!!”

Hannemijn  “Het feit dat mijn stem is verdwenen, dat mijn schoenen een extra kleilaag hebben en dat mijn lichaam schreeuwt om de bank bewijst dat het weer een fantastische editie was van manana manana.
Elk jaar weten ze het toch iets anders te maken, het blijft een verassing wat voor nieuws, geks of moois ze bedenken, maar de sfeer..die heerlijke sfeer hebben ze elk jaar. Ik heb zo veel respect voor de organisatie!
Hoe zij een sfeer neer kunnen zetten waar alles mogelijk is en iedereen chill en gelukkig met zijn drankje ligt, zit, loopt, danst of geniet van het goddelijke eten, vind ik een heus talent.
Zelfs als in een keer de pleuris uitbreekt bij de weergoden weten zij binnen 10 minuten iedereen in veiligheid te brengen, een bar te bouwen, een muntenkassa neer te zetten en een jamsessie te regelen zodat het feest gewoon door kan gaan met een gratis lichtshow.
Feestfabriek dankjewel dat jullie bestaan! Tot volgend jaar weer!”

Nancy “Ik ken geen festival dat meer relaxed en ongedwongen is. Er is veel ruimte voor spontaniteit. Alles kan, alles mag. Natuurlijk wel binnen de sfeer van het festival.”

 

Deel: