In 1995, enkele maanden voor haar twintigste verjaardag, begon de Canadese singer-songwriter Alanis Morissette met het opnemen van ‘Jagged Little Pill’. In 2015 heeft het legendarische album, die al meer dan 33 miljoen keer over de toonbank is gegaan, dezelfde leeftijd bereikt als die van de Amerikaanse zangeres toen zij in studio zat. Om dit te vieren zal er op 30 oktober een speciale collectors editie uitgebracht worden. Vier CD’s in één boxset die een geremasterde versie van het originele studio album, een live-concert uit 1995 en niet eerder uitgebrachte demo’s bevatten.

Naast de geremasterde versie van de succesplaat bevat de box een CD waarop tien voorheen onuitgebrachte demo’s staan, die persoonlijk uitgekozen zijn door Alanis Morissette om een diepere en persoonlijkere betekenis aan de release te geven. Morissette vertelt: “I’m super excited to share this music with a whole new generation of peeps, as well as people who have grown along with me over the last two decades. Thankfully, these songs have stood the test of time for me, and in their timelessness, I am thrilled to honor and reflect on them as well as the last twenty years of my life and career.”

Akoestische versies

Op de derde CD staan twaalf akoestische interpretaties van haar megahits als ‘Ironic’, ‘You Oughta Know’ en ‘Head Over Feet’. Tien jaar geleden is ‘Jagged Little Pill Acoustic’ uitgebracht om het toen tinnen jubileum te vieren: elk nummer dat op haar debuut staat is onder handen genomen door Morissette zelf, wat zich uit in unplugged versies en andere interpretaties van een van de best verkochte albums aller tijden.

Live album

Deze exclusieve Collector’s Edition sluit af met een live-CD die is opgenomen in Londen op 28 september 1995. Met het concert in de Subterranea laat ze een Morissette in topvorm horen tijdens haar eerste show in Engeland ooit. Voor dit fenomenale optreden bestond haar liveband uit muzikanten als bassist Chris Chaney van Jane’s Addiction en Taylor Hawkins, de drummer van Foo Fighters.

‘Jagged Little Pill’ in de prijzen

Alanis Morissette’s ‘Jagged Little Pill’ wordt door velen gezien als de belangrijkste vrouwelijke solo plaat uit de jaren negentig. Het album was wereldwijd een groot succes, met meer dan 33 miljoen stuks verkocht, en won onder meer twee Grammy Awards, waaronder de Album of the Year award. In Nederland stond het album drie weken op #1 en in totaal 175 weken in de album charts, en gingen er van het album reeds meer dan 1 miljoen stuks over de toonbank. 

Deel: