Joseph Robinson Jr., bekend als de tweede Master Gee van The Sugarhill Gang, en voormalig eigenaar van het eerste label hip hop label Sugar Hill Records, is op 53-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden. Een en ander is door zijn familie bekend gemaakt. Sugar Hill Records werd door Sylvia Robinson en haar man Joe Robinson Sr., opgericht en bracht naast de successen van The Sugarhill Gang ook hits van onder anderen Grandmaster Flash and The Furious Five. Joseph, de oudste zoon van Sylvia en Joe, ook wel bekend als Joey, speelde geen kleine rol in het bekend maken van de hip-hop.

Sugarhill Gang

In 1979 kreeg de jonge Joey een tip van zijn vriend Warren Moore en ging naar een New Yorks pizzarestaurant alwaar hij Henry “Big Bank Hank” Jackson leerde kennen. Jackson en Guy “Master Gee” O’Brien deden auditie op de achterbank van Robinson’s Oldsmobile 98. De twee vormden samen met Michael ‘Wonder Mike’ Wright die avond the Sugarhill Gang, en binnen een paar dagen hadden ze ‘Rapper’s Delight’ opgenomen, de track die wereldwijd bekend staat als het nummer dat de hip-hop op de kaart zette.

Toen O’Brien in 1985 brak met het label en de groep, nam Joey Robinson zijn plek in en werd derhalve de nieuwe ‘Master Gee’. Met de groep trad hij tot voor kort nog veelvuldig op en geldt hij als een van de grondleggers van de hip hop.

Deel: