Het is bijna weer zover. Op 19, 20 en 21 juni wordt het grootste metalfestival van de Benelux en een van de grootste in Europa, het Graspop Metal Meeting festival, gehouden in het Belgische Dessel. Op maandag 6 juli speelt AC/DC op op dezelfde locatie haar Belgische show.

Dit jaar is het de 20e keer dat het Graspop Metal Meeting festival wordt gehouden. In 1986 was Graspop een popfestival met voornamelijk lokale popbands dat jaarlijks groeide. Het tienjarige jubileum was een deceptie.  Ondanks grote namen als Joe Cocker en Simple Minds liet het publiek het massaal afweten. Organisator Peter van Geel zag in dat Graspop niet zou overleven als het doorging als ‘familiefestival’ en keek terug wat de succesvolste jaargangen waren. Dat bleken 1993 en 1994 te zijn toen er veel harde bands op de programmering stonden zoals Motorhead, the Ramones, Biohazard en Paradise Lost.

Ook concertorganisator Bob ‘Biebob’  Schoenmaekers had problemen. Zijn indoor Midsummer Metal Meeting was te groot geworden om indoor te blijven. Promotor Herman Schueremans bracht beide partijen bij elkaar waarna Graspop Metal Meeting een feit was. In 1996 was de eerste versie op de locatie ‘ De Witte Berg’ van dit toen eendaagse festival waarop 10.000 bezoekers 15 bands te zien en horen kregen waaronder Iron Maiden en Type o Negative. In 1998 werd er verhuisd naar een grotere locatie in Dessel namelijk ‘De Boeretang’. Ondanks dat de namen niet altijd even groot of aansprekend waren groeide het festival elk jaar. Het metalpubliek was hondstrouw. Weer of geen weer ze waren er om hun bands op hun festival te zien. In 2003 werd de 50.000 bezoekersgrens gebroken en in 2009 was de laatste verhuizing naar het nog grotere terrein ‘De Stenehei’.

Vanaf het 10 jarig jubileum wordt het campingfeest afgeschaft en wordt  het een driedaags festival met minimaal 4 podia (al dan niet in een tent). Het Graspop Metal Meeting festival blijft echter nog steeds gezellig en brengt  een mix van alles wat de hedendaagse harde muziek te bieden heeft.

Ook dit jaar staat er weer een heerlijke line-up die voor ieder wat te bieden heeft. De grootste namen dit jaar? Slipknot, Kiss, Scorpions, Marilyn Manson, Korn, Judas Priest, Faith no More, Alice Cooper, Motorhead, Slash en Within Temptation. Er zijn nog enkele tickets te koop. Een combi voor 3 dagen kost 185,- en een dagkaart 89,-.

Deel: