Als zuidelijk temperament spontaan kon ontvlammen, stond Luxor Live vanavond in lichterlaaie. En als dat samen gaat met een ontwapende bescheidenheid, opzwepende muziek en de intentie om vernieuwend te willen zijn, maakt deze avond duidelijk dat PAUS er klaar voor is. Nu de rest van muziekminnend Nederland nog.

Het uit Portugal afkomstige kwartet PAUS, dat “toverstokken” betekent, bestaat uit Joaquim Albergaria en Hélio Morais op drums, die als een dubbele frontman vooraan op het podium zitten, Makoto Yagyu op toetsen en bas en Fabio Jevelim op toetsen en gitaar. De band is opgericht in 2009. In 2011 verscheen na een eerder uitgebrachte EP, hun debuutalbum ‘Clarão’. De band speelde eerder al op twee belangrijke Portugese festivals. In Nederland stonden ze ook al een aantal keren op de planken waaronder Merleyn in Nijmegen en nu bezig aan een Europese tour.

Het samenspel tussen de twee drummers is de basis van de sound van PAUS. Afrikaanse klinkende percussie en trommelpartijen met hypnotiserende ritmes in een hyperactief rockjasje met hier en daar wat dubstep invloeden. Je zou daarbij bijna het fantastisch stuwende basspel en de gierende gitaar en toetsenpartijen over het hoofd zien maar deze twee multi talenten achter de bekkens bepalen mede de unieke sound. De zang is ondergeschikt aan de muziek. En hoewel de gemiddelde Nederlander er toch niets van verstaat, geloof je ze wel. Zoals het in het Engels aangekondigde “A very happy song, a Disney song” waarbij je je de vraag zou kunnen stellen of ze daarmee nu de muziek of de tekst bedoelen. Opvallend is dan ook gelijk de ontspannen sfeer op het podium. En tussen al het opzwepende, gepassioneerde en zweterige muzikale geweld is er veel ruimte voor humor. Dat maakt deze band een compleet en zeer aangenaam plaatje om naar te kijken en te luisteren.

De charmante kleine zaal van Luxor Live en PAUS verdienen een groter publiek en meer spotlights dan vanavond aanwezig is. De band is niet commercieel genoeg om een Ziggo Dome vol te krijgen maar daar kun je eigenlijk alleen maar blij van worden. Dat betekent dat ze iets bijzonders neerzetten.

Deel: