Edgar Froese, de oprichter van de Duitse electro pop band Tangerine Dream is op 70-jarige leeftijd oveleden. Hij stierf onverwacht aan de gevolgen van longembolie. Froese richtte Tangerine Dream op in 1967 en bleef tot zijn dood het enige constante lid van de band gedurende haar 60-jarig bestaan. De band is bekend door haar creatieve output, ze brachten meer dan 100 albums uit alsmede talloze soundtracks voor films.

Tesamen met collega bands Kraftwerk en Can was Tangerine Dream een van de vaandeldragers van het Krautrock genre. Gedurende de jaren ’70 begon Froese te experimenteren met nieuwe studiotechnieken, waaronder sequencers en de Moog synthesizer. Het was gedurende die tijd dat Tangerine Dream haar grootste commerciële successen behaalde, het uit 1973 daterende album ‘Atem’ werd door de invloedrijke Britse DJ John Peel tot album van het jaar bekroond.

Velen kennen Tangerine Dream van hun soundtrack voor diverse films waaronder ‘Sorcerer’, ‘Risky Business’, ‘Firestarter’, ‘Flashpoint’, en ‘The Keep’. Recentelijk was de band nog verantwoordelijk voor de muziek van Grand Theft Auto V. Froese was tot zijn dood nog actief, afgelopen juni bracht Tangerine Dream nog een nieuw album uit getiteld ‘Chandra – The Phantom Ferry Part II’.

Deel: