Nu 2015 is begonnen gaat er ook weer een heel nieuw muziek jaar van start. Iedereen is druk in de weer om te achterhalen want nou de act van het jaar gaat worden. Misschien is dat Sunset Sons wel. “Sunset wie?”, hoor ik je denken. Het is niet heel gek dat je deze band nog niet kent. Het is namelijk nog niet zo lang geleden dat de band, bestaande uit vier surfvrienden, afkomstig uit Engeland, Nederland en Australië, besloot om niet meer alleen op de planken in het water te staan. En zo werd op die ene zonnige dag in een bar in Australië de band Sunset Sons geboren. Een band die zomerse, pakkende popsongs schrijven. Vraag hen trouwens niet te kiezen tussen muziek en surfen want voor hen zijn dit de twee belangrijkste zaken in het leven. Maar hoe pakt dit nou live op een podium uit? Voelen ze zich ook een vis op het drogen zoals ze zich voelen in het water of word het een goed geprobeerde poging tot een zomers Caribisch feestje?

Het eerste optreden voor Sunset Sons in Nederland is een feit en zoals de zanger en tevens toetsenist van de band zei: “Het is voor mij überhaupt de eerste keer in Nederland ooit.” De aftrap van hun eerste show vond plaats in Merleyn in Nijmegen. Een zaal die ruimte heeft voor een mannetje of honderd. De zaal was voor de helft gevuld en iedereen stond nieuwsgierig af te wachten naar wat er ging gebeuren.

De eerste maten waren nog maar net gespeeld of de palmbomen schoten al uit de vloer, de tempratuur steeg naar 35 graden en de lichamen gingen over op standje dansen. Er was geen ontkomen meer aan, Sunset Sons was vastberaden om deze tent om te toveren tot een high quality summer beach party. De band had een setlist samengesteld die wisselde van een nummer van hun eerste EP ‘Le Surfing’ en hun tweede EP ‘No Bad Days’, maar waar ook ruimte was voor nieuw werk. Zo word er na het nummer ‘She Wants’, een nummer dat wel bekend was onder het publiek, het nieuwe nummer ‘She Comes Again’ gespeeld. Ook dit nummer is weer in het zomerse jasje van Sunset Sons gestoken. Het publiek is opgelaten en wordt, ondanks dat we nog midden in de wintermaanden zitten, al helemaal klaar gestoomd voor de zomer. De band gaat voor het avontuur en gooi er nog een nieuw nummer ‘Medicine’ tegenaan waarbij ze ook vermeldt dat deze snel gereleased gaat worden. De avond valt ten einde en de zaal is klaar om nog een keer helemaal los te gaan op het nummer ‘On The Road’, wat toch zeker wel het bekendste nummer van de band is en ook perfect laat zien wie ze is. Niet al te verrast werd er aan het einde luid gezongen “we want more” en dan zeggen we natuurlijk: hetgeen wat je vraagt is hetgeen wat je krijgt!

Er werden nog wat nummers gespeeld maar eigenlijk was nog niemand klaar om naar huis te gaan. Toch is het moment daar als de lichten weer aangaan en de mensen nog even overdonderd blijven staan. Het besef dat ze misschien zojuist bij een concert zijn geweest van een band die dit jaar nog wel eens kan gaan doorbreken komt langzaam bij iedereen binnen. Het was een concert van hoog niveau waarbij de live uitvoering van de nummers bijna niet te onderscheiden was met de EP tracks. Dat de muziek de laatste tijd wel de overhand op het surfen neemt is duidelijk, want verder staan ze deze week nog op Eurosonic Noorderslag en heeft de Britse BBC hen gebombardeerd tot een van de muzikale tips voor 2015. Sunset Sons is dus zeker een band om in de gaten te houden en de kans dat je een tourbus met surfplanken op het dak tegenkomt in 2015 is dus zeer groot.

*Op 8 maart zal de band hun derde EP ‘The Fall Line’ met o.a. het nummer ‘Medicine’ releasen.

Deel: