Faith Healer is een Nederlandse/Poolse band die na intensief repeteren, zonder ook maar een voet op een podium te hebben gezet, eind 2014 de single ‘Turn Up Sound’ uitbracht. Een aanstekelijk nummer, dat door diverse media goed ontvangen werd en nieuwsgierig maakt naar meer.

De vuurdoop voor publiek vondt een dag eerder plaats in Helmond, maar ik verkoos een dag later (09-01-2015) in De Oefenbunker te Landgraaf op kraamvisite te gaan. De geboorte van een band heeft altijd iets speciaals en hoe leuk is het om later te kunnen zeggen: ,,Daar was ik bij”.

Alvorens de nieuw geborene aan het publiek werd voorgesteld kreeg men, bij wijze van beschuit met muisjes, eerst Mikki Mo voorgeschoteld.

Deze uit de regio Parkstad afkomstige band omschrijft hun muziek als: Wok & Wol en ik ben blij dat zij er een naam aan geven, want zij zijn en beetje moeilijk in een hokje te plaatsen. Wel merk ik dat het een diesel-band betreft, die even tijd nodig heeft om op gang te komen. De tweede helft van hun set komt dan ook beter over als het eerste gedeelte. Eenmaal warm gedraaid weet deze band met een Terence Hill look-a-like en een tamboerijn spelende soort Mickey Mouse in de gelederen, het publiek op hun hand te krijgen. Eigen(?) nummers als ‘Army Of Flowers’, ‘Greetings From Hell’, het dansbare ‘Billy’ en ‘The Mess’ worden goed ontvangen. Zij sluiten hun niet onverdienstelijke set af met ‘Some May Think’, waarna de onvermijdelijke ombouw pauze volgt.

Faith Healer

Op de sappige details van de bevruchting, die aan de geboorte van Faith Healer vooraf gingen, zal ik niet te ver in gaan. In het kort komt het er op neer dat gitarist Peter Bourbon (o.a. Vengeance, Picture) al geruime tijd aan een solo album werkte.

De songs waren er al, maar het koste Peter bijna 4 jaar om de juiste muzikanten te vinden om ze naar buiten te brengen. Die vond hij uiteindelijk in Dennis Geraads (drums), Peter Rovers (bas) en Marc Meesters (gitaar). Met deze getalenteerde jonge gasten ontstond al gauw een band-gevoel, waardoor Peter zijn solo aspiraties liet varen. De beoogde zangeres, waarmee al vaak gerepeteerd was, liet hen op een cruciaal moment in de steek, wat wéér voor vertraging zorgde. Noem het maar een geluk bij een ongeluk, want al spoedig melde zich de Poolse zanger Piotr “Zinny” Zalesky bij de band en dat bleek een schot in de roos. Het is niet alleen een kwestie van talentvolle muzikanten te vinden, maar vooral de klik, de chemie onder elkaar en de wil om er voor te gaan, die van doorslaggevende aard zijn op de weg naar succes.

Faith Healer zit vol ambities en wat goed is komt snel. Het eerste succes diende zich al aan toen gisteravond bekend gemaakt werd dat ‘Turn Up Sound’ op 1 staat bij de Poolse Aspekt Rock Charts!

Voor een bijna uitverkochte Oefenbunker start de band voortvarend met ‘Send Me A Sign’. Nog voordat het nummer afgelopen is gaan de eerste handen de lucht in en verdwijnt de afwachtende houding van het publiek. Met stijgende bewondering trekken ‘Grain In The Sand’, ‘On The Run’, ‘Going With The Flow’ en ‘Why Don’t We Go’ voorbij. Stuk voor stuk nummers met een “bite” die lekker in het gehoor liggen. Het publiek, voor wie deze songs allemaal nieuw zijn, reageert enthousiast, wat zijn weerklank op de band heeft. Die doet er nog een schepje boven op en het lijkt alsof men al jaren samen speelt.

Met ‘Keep On Dreaming’ dient zich de eerste ballad aan, een hit gevoelig nummer dat zeer intens door “Zinny” gezongen wordt. Hij trekt zich na ‘Mean Machine’ terug om Peter Bourbon en Marc Meesters te laten schitteren in het instrumentale ‘B-Ware’. ‘Follow Me’ en ‘Love Is A Crime’ gaan aan de tweede ballad vooraf.

‘Where Do We Go’ is nog mooier als zijn voorganger en mag voor mij- maar wie ben ik- als 2e single uitgebracht worden. Met het opzwepende ‘Hungry For Rock’ gaat het tempo weer om hoog en de show bereikt het hoogtepunt met de afsluiter ‘Turn Up Sound’, dat luidkeels meegebruld wordt. Dat hoogtepunt lijkt relatief, want met de toegift en enige cover ‘Long Live Rock ‘Roll’ gaat de zaal pas echt uit zijn dak.

Met Faith Healer wordt het Nederlandse rock landschap met een nieuwe bezienswaardigheid verrijkt. Alles klopt gewoon aan deze band, de songs, het samenspel, de hele performance! Waarschijnlijk heb ik, terwijl het jaar nog maar 9 dagen oud is, al dé verrassing van 2015 gezien!

Deel: