Op 20 december ‘s middags werd door 6 finalisten gestreden om de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter. De prijs werd uiteindelijk gewonnen door Charl Delemarre, terwijl Jeanne Rouwendaal de publieksprijs in de wacht sleepte. Het eerste optreden vanavond is van A Brighter Light, een project van Ted Griffioen. Hij speelde met A Brighter Light al samen met Eefje de Visser en Mevrouw Tamara. Ook werd zijn nummer ‘Home’ geselecteerd voor het muziekproject Lorrainville. Hij speelt vanavond met band, met mooie samenzang met Lori Verlaan.

Hierna is het de beurt aan Nana Adjoa, bekend als bassiste van een aantal bands, onder andere bij A Polaroid View, en Sue The Night. Ze schreef al langer muziek, maar nu is de tijd gekomen om dit aan het grote publiek te laten horen. Dit deed ze bijvoorbeeld al als voorprogramma van Wouter Hamel en Dotan, en nu dus in finale van de Grote Prijs. Hierna Chelsea & Boudewijn, een duo dat ontstaan is op de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Ze schrijven samen, en treden vanavond op aangevuld met een band. Zij hebben onlangs het voorprogramma van Tommy Emmanuel mogen verzorgen.

Na de pauze, is het de beurt aan Charl Delemarre. Hij speelt afwisselend gitaar en op de vleugel. Charl Delemarre werd door de jury ‘puur en openhartig’ en ‘bomvol kwaliteit” genoemd. Hij zingt rauwe Nederlandstalige muziek, met een erg fijne warme stem. Na Charl speelt Iris Penning. Zij speelt als enige finalist zonder band, en begeleidt zichzelf met gitaar. Een verrassing volgt wanneer zij later in de set een loopstation gebruikt om zichzelf te begeleiden. Daarnaast gebruikt zij haar optreden in de grote zaal van Paradiso om haar nieuwe EP ‘Psilocine’ te lanceren. De laatste finaliste is Jeanne Rouwendaal, die met haar achttien jaar de jongste finaliste is. Ze heeft een fijne krachtige stem waarmee ze haar nummers vanuit haar hart zingt.

Tijdens het tellen van de stemmen speelt de winnares van 2014, Sofia Dragt, met haar band een aantal nummers van haar album speelde. Sofia speelde vorig jaar zelf op een aantal festivals, en heeft mede door het winnen van de Grote Prijs haar debuutalbum ‘I See You’ op kunnen nemen. De publiekprijs ging naar Jeanne Rouwendaal. Zij won hiermee een geldbedrag van 1000 euro. Hierna werd de juryprijs uitgereikt aan Charl Delemarre. Hij wint hiermee een prijzenpakket bestaande uit een geldbedrag van 3000 euro, optredens op een aantal festivals in 2015, studiotijd, begeleiding en andere zaken om de carriere een boost te geven.

Dezelfde avond vond de finale plaats in de categorie bands. Deze werd gewonnen door Leeways. De publieksprijs ging naar Try Acrobatics. In 2015 wordt de Grote Prijs van Nederland weer georganiseerd, maar dan in de categorieën hiphop en bands.

Deel: