Als afsluiter van haar theatertournee ‘Banging On The Doors Of Love’ , vernoemd naar haar laatste “eigen” album , trad Sandra van Nieuwland op in de sfeervolle Pandorazaal van muziektempel Tivoli in Utrecht. Een zangeres die bij het grote publiek bekendheid verwierf door haar deelname aan The Voice Of Holland in 2012, waar zij in de halve finale sneuvelde. Haar coach Trijntje Oosterhuis verkoos toen om met mede kandidaat Leona Philippo naar de finale te gaan. Wellicht geïmponeerd door het enorme succes van Sandra’s iTunes en Spotify downloads die platina en goud opleverden en waarmee zij diverse records gebroken heeft? De dame is afgestudeerd in muziekwetenschappen en heeft haar roots in de jazzmuziek liggen. Een gedegen zangeres dus, en niet bepaald een per ongeluk “omhooggevallen talentje” door een TV show!

Luka
Het voorprogramma mag op zijn minst ook heel bijzonder genoemd worden. Het collectief Luka, gevormd rondom de Rotterdamse singer-songwriter Lisa Lukaszczyk, brengt prachtige luisterliedjes met een persoonlijk tintje die met enthousiasme en flair gebracht worden. Ondanks het “gemis” van bandlid en multi-instrumentalist Guido Nederstigt, die er deze avond niet bij kon zijn, zette zij samen met gitarist David Gram en producer Wannes Salomé een wonderschoon optreden neer. Succesvol genoeg om na afloop overspoeld te worden met de vraag naar hun in eigen beheer uitgebrachte EP Change Of Seasons, welke gretig aftrek vond. Een paar nieuwe fans erbij dus!

Bijzonder
Sandra van Nieuwland weet zich tijdens haar optreden gesteund door een vijftal veelzijdige muzikanten waaronder o.a. toetsenist Remko Wind en gitarist Chris Kikic. Dat deze laatste op technisch gebied veel kennis heeft van gitaren blijkt duidelijk uit zijn spel. Hij haalt verschillende warme geluiden uit zijn Fender, die ik ondanks mijn voorliefde voor dit merk nog nooit op deze manier gehoord heb. De band speelt in dienst van de zangeres, maar dat maakt absoluut niet dat zij zich als een “diva” gedraagt. Sterker nog, de band krijgt alle ruimte van Sandra voor hun inbreng waardoor het voor liefhebbers van veelzijdigheid in muziek een genot voor het oor is.

Op geen enkele manier straalt dit optreden uit dat deze show bedoeld is voor het theater. De zangeres zelf beaamt bij aanvang dat zij het zelf ook bijzonder vindt om deze tour af te sluiten in een “gewone” zaal waar het publiek voor de verandering niet netjes op een rij in de stoel zit. Het maakt het allemaal wat dynamischer, al kan nou ook weer niet gezegd worden dat er als een malle geswingd wordt. Met bewondering heb ik gekeken en geluisterd naar de man die de vibrafoon bespeelt. Ingewikkeld hoor met vier stokjes tegelijk, maar een prachtige en bijzondere sound gevend aan een nummer als ‘More’. Sandra zingt alsof het haar geen enkele moeite kost, of het nou klein en kwetsbaar is of enthousiast uithalend, het is spatzuiver en haar bijzondere sound is overduidelijk geen studiotrucje maar een mooi talent.
Sandra belooft deze avond niet teveel “verhaaltjes te vertellen” tussen de nummers door, maar de behoefte om te vertellen over de ontdekking van haar onverwachte eerste zwangerschap, haar herinneringen aan Groningen en haar liefde voor haar tweelingbroers die even later de zaal betreden en een nummer wat zij speciaal voor haar hartsvriendin zingt blijft. Nummers als ‘Venus’, ‘Begging’ en ‘Keep Your Head Up’ (in een stevigere up-tempo versie) worden nog steeds gezongen door Van Nieuwland.

Edison
Maar het is duidelijk dat het “eigen” repertoire van haar album Banging On The Doors Of Love prima past bij deze zangeres. De vertolking van haar single ‘Hunter’ is hier een mooi voorbeeld van maar ook de als toegift gebrachte ballad ‘Tidy & Quiet’, waarbij ze zelf achter de piano kruipt en de toetsenist achter de accordeon, indrukwekkende klasse. De door haar samen met Simon Keizer (ja die van Nick) uitgebrachte kerstsingle ‘Christmas In Our Hearts’ wordt er niet minder van wanneer zij die in haar eentje vertolkt.

Van het door critici weleens benoemde saaiheid in de optredens van Sandra van Nieuwland en haar band was deze avond geen sprake. Voor mij was wat zij bracht verrassend goed en ik ben dan ook in het geheel niet verbaasd dat zij de Edison Beste Pop-act 2014 heeft gewonnen.

 

 

© Foto’s Rob Sneltjes – Maxazine.nl

Deel: