De weg naar leuke optredens gaan steeds vaker via de pont naar Amsterdam-Noord. De Tolhuistuin als dependance van Paradiso en het Damaris festival op het NDSM terrein zijn mooie voorbeelden. Vandaag gaat de reis naar restaurant Pllek aan de noordoever van het IJ. In een loods achter het restaurant wordt vanavond de nieuwe cd van Zazí gepresenteerd: Zazí zingt Dorrestijn.

Hoewel het trio zonder twijfel, letterlijk, het mooiste is wat Nederland op muziekgebied heeft, gaan de aandacht vanavond uit naar de muzikale kwaliteiten van Sabien Bosselaar, Dafne Holtland en Margriet Planting. Na het veel geprezen debuutalbum ‘Sirene Song’ waar ze in het Engels, Frans en het Duits zongen is deze keuze toch wel verrassend te noemen. Je zou verwachten dat na de hitsingle ‘Turn Me On’ de koers uitgestippeld leek.

Na een ontmoeting met Hans Dorrestijn in een radioprogramma ontstond daar opeens de interesse in elkaars muziek. De dames kregen een stapel teksten mee en gingen daar mee aan de slag. Al snel kwamen ze erachter dat 90% van de teksten over de winter, depressies of negativiteit gingen. Toch heeft het trio elf nummers op het album gekregen waar er slechts twee een “Dorrestijnsausje” hebben en de rest zowaar vrolijk en soms humoristisch klinken.

zazi zing dorrestijn

In een afgeladen loods in Amsterdam Noord is het nu de moeilijke taak om het album te presenteren. Het album was namelijk al in mijn bezit en eerlijkheid gebied me te zeggen dat het een hoog Annie MG Schmidt gehalte bevatte, in de kinderachtige zin van het woord. Nederlandse teksten over eendjes voeren, een rode Renault en een ijssalon waren moeilijk te plaatsen. De single ‘IJssalon Bernardo’ deed me zelfs meteen denken aan ‘Cake en Chocolade’ van K3 (wat eerder een compliment is dan cynisch bedoeld)

Hoe anders is het wanneer het live wordt opgevoerd? Bijna het tegenovergestelde. Met de verhalen van Dorrestijn, de humor van de dames en de meeslepende melodieën is het kinderachtige er meteen af en word het opeens kleinkunst. Het nummer ‘Benauwd’ is waarschijnlijk de reden dat Henny Vrienten de tip aan producer Rob Veugelaers heeft gegeven want het nummer ademt Doe Maar. Ook de toevoeging van het heerlijke trombonespel op het nummer ‘Het Dooit’ is een geniale zet. Het humoristische ‘Renault’ krijgt een persoonlijke lading als Sabien verteld over haar nieuwe auto en ook het gezellige ‘Excuses En Pardon’ valt goed bij het publiek. Na de ongemakkelijke bedankjes is de toegift ‘Turn Me On’ een leuke afsluiter.

De cd ‘Zazí zingt Dorrestijn’ is een dappere keuze van en ligt vanaf 17 oktober in de winkel. Toch is het meer de moeite waard om de gang naar het theater te maken en de voorstelling ‘Eindelijk Licht’ te gaan zien, waar Hans Dorrestijn de verhalen achter de liedjes toelicht.

De gedempte teksten van Dorrestijn worden door 60 gelakte nageltjes een lust voor het oog en oor. Zazí zingt Dorrestijn’ is het ideale medicijn tegen een winterdepressie.

 

Deel: