Slechts tien jaar hebben ze bestaan , maar het geluid van The Beatles heeft nog altijd invloed op de huidige muziek. Na het uiteenvallen van de band in 1970 vielen veel fans in een diep gat en was het gemis van The Fab Four jarenlang voelbaar. Gelukkig is er sinds 1980 een band die het coveren naar een hoger niveau heeft getild. The Bootleg Beatles hebben hun muzikale helden tot in de perfectie bestudeerd en lieten dat gisteren zien in de Melkweg.

De Rabozaal in de Melkweg is een prachtige lokatie voor dit optreden. De achterkant is gevormd als een theater met luxe klapstoelen en voor het podium is nog een ruime vloer voor de fans die liever staan. De 1500 man die er maximaal in kunnen zijn er zeker niet maar de zaal is toch zeker voor driekwart gevuld wat eigenlijk perfect is.

Na het aftellen, door middel van videobeelden uit de jaren zestig op het gigantische scherm achter de band, is het eindelijk tijd om met eigen ogen te zien hoe de veelgeprezen vergelijkingen zijn. De formatie van de band is inmiddels compleet ververst en de huidige vier heren lijken inderdaad tot in de perfectie op hun muzikale voorbeelden. Steve White als Paul McCartney is zo griezelig echt dat zelfs mijn telefoonapp Shazam als resultaat The Beatles – Yesterday aangeeft. Ook speelt hij ,vanzelfsprekend, de basgitaar linkshandig en zijn alle bewegingen met het hoofd precies hetzelfde. Ook Adam Hastings speelt de rol van John Lennon zo waarheidsgetrouw. Het dromerige, afwezige gevoel zet hij geweldig neer maar ook de mimiek en vooral het stemgeluid is ook weer fascinerend. Hugo Degenhardt is de drummer en ook hij zit een beetje vreemd achter zijn (Ludwig!) drumstel. Net als Ringo speelt hij de verwarde, ietwat maffe drummer. Ten slotte wordt de rol van George Harrison fantastisch neergezet door Andreau Barreau. Bijna achteloos perfect op zijn gitaar, flirtend met het publiek. Naast de handelingen van de bandleden zijn ook de instrumenten en zelfs de Vox versterkers uit die tijd.

Het leuke van het optreden is vooral de chronologische volgorde. Hierdoor is extra goed te zien welke ontwikkelingen de band doormaakte in de tien jaar van hun bestaan. Het eerste gedeelte van het optreden krijgen we de krakers als ‘She Loves You’, ‘Can’t Buy Me Love’, ‘A Hard Day’s Night’ en ‘Please, Please Me’ te horen. Na een kleine verkleedpartij is de tweede periode aangebroken met nummers van de albums Help, Rubber Soul en Revolver. Er verschijnen vijf extra leden op het podium die de strijkers, blazers en percussie invullen. De technisch ingewikkelde nummers van deze albums worden met het grootste gemak nagespeeld. Het minder bekende nummer ‘Taxman’ wordt met veel enthousiasme onthaald maar ook ‘Help!’ ‘Nowhere Man’, ‘Drive My Car’ en het briljante ‘Paperback Writer’ zorgen voor dansende heupjes op de vloer.

Na een korte pauze volgt de meest invloedrijke periode van The Beatles, de tijd van ‘Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band’ en ‘The Magical Mystery Tour’. De beroemde pakken worden in Engeland gemaakt door dezelfde kostuumontwerpers die destijds de orginele kostuums voor The Beatles maakten. John Lennon krijgt de lachers op zijn hand als hij een nummer opdraagt aan een zevenjarige fan in de zaal die het lied blijkbaar woordelijk mee kan zingen. Hij beseft zich opeens dat ‘Lucy In The Sky With Diamonds’ een raar nummer is om aan een kind op te dragen. Zoals de meeste mensen weten zou de titel een afkorting zijn voor de drug LSD. Ook ‘Penny Lane’ ‘I Am The Walrus’ en natuurlijk ‘Sgt. Pepper’ zijn van een briljante kwaliteit.

Van de laatste periode zijn duidelijk de invloeden van CCR en andere Amerikaanse bands te horen. Het bijzondere is natuurlijk ook dat The Beatles deze nummers nooit zelf live hebben gespeeld omdat ze al gestopt waren met optreden. ‘The White Album’ en ‘Let It Be’ staan ook boordevol met hits en zorgen voor een mooi slotstuk. ‘Get Back’, ‘Here comes The Sun’ en de afsluiters ‘Let It Be’ en ‘Hey Jude’ zorgden voor een prachtig einde van de avond.

Normaal gesproken krijg ik zo veel energie van live optredens maar deze avond is het toch een ander gevoel. Omdat de mannen een act spelen kunnen ze niet helemaal los gaan en zich zelf laten gaan. The Bootleg Beatles hebben hun taak buitengewoon geweldig gedaan en was het genieten voor alle aanwezigen maar het was toch echt de muziek die vanavond voor de energie zorgde.

Deel: