Het Take Root Festival vond zaterdag 13 september opnieuw plaats in de Oosterpoort in Groningen. Het festival heeft haar roots in Assen liggen. Bij de tiende editie is men verder gegaan in Groningen. Het festival, zoals de organisatie het zelf omschrijft: “Festival for Past en Present and upcoming American Music”. Zo kwam er een hoop muziekhistorie naar Groningen afgewisseld met nieuwe geluiden waar het publiek zich graag door liet verrassen.

De Oosterpoort had de bands verspreid over vier podia. Tegen de klok van 16.00 uur werd het startschot gegeven tot opening van het uitverkochte festival.

De uitvoerende artiesten zijn niet alleen muzikanten maar ook uitmuntende verhalenvertellers. Er was ook ruimte voor een hoop humor. Matt the Electrician bleek een groot komiek te zijn en beklaagde zich onder andere over onze klinkers in combinatie tot de intentie om hier te gaan rijden op een skateboard.

Wat ons opviel was Israel Nash. Een band zonder bass en met echo’s van Neil Young met een vleugje Rolling Stones in een nieuw jasje. Hij wist het publiek te boeien. Natural Child, vanuit Nashville, Tennessee stond om 18:00 uur in de foyer van de grote zaal. Het gaat hier om een jonge band. Ze speelden nog niet het niveau van de bands op de grotere podia maar wisten toch een grote groep mensen voor zich te winnen.

In de grote zaal staat Joan Baez. Hier stond een zangeres met een rugzak vol ervaringen en avonturen. Joan staat ook bekend om haar actieve politieke betrokkenheid. Zo mocht ze in het verleden een aantal landen zoals Chili niet meer in. En daar was ze natuurlijk heel trots op liet ze weten. De verrassing van het optreden was trouwens haar vocale assistente Judy Collins die een aantal duetten meezong. Een prachtige stem vervulde de grote zaal en zorgde voor kippenvel bij het publiek.

Take Root was weer een succes. Het zal weer een uitdaging worden om 2015 te vullen met een afwisselend programma. We zijn benieuwd wat er dan weer gaat komen.

Foto’s (c) Leonie van Baarsen/Maxazine

Deel: