Een lange rij met veelal in zwart geklede mensen om het gebouw van TivoliVredenburg heen geeft aan dat er vanavond weer een heftig concert is, en dat klopt: de mannen van Papa Roach staan in de Ronda, met The Charm the Fury en Green Lizard in het voorprogramma. De Tilburgse mannen van Green Lizard met o.a. de broers Tjon Ajong mogen deze energieke avond aftrappen, en dat doen ze met verve: aan het einde van hun show gutsten bij bassist Axel van Oort de zweetdruppels van het hoofd.

Begin deze maand stond de Amsterdamse metalcoreband The Charm The Fury ook in het voorprogramma van Marilyn Manson, en nu bij Papa Roach. Wat een gave maand hebben zij! Frontvrouw Caroline Westendorp schreeuwt ook nu weer de longen uit haar lijf, en spoort het publiek meerdere malen aan meer te bewegen. En dat lukt uiteindelijk! De gezongen nummers zijn nummers van het debuutalbum ‘The Shade of my Former Self’ en volgend jaar mogen we een tweede album verwachten.

Opgewarmd gaan dan eindelijk de lichten uit en komt Papa Roach op. De band covert een song van Eminem, ‘Lose Yourself’, en speelt veel oude songs, waaronder ‘Broken Home’, ‘Bloodbrothers’ en ‘Tightrope’, wat het publiek hard meeschreeuwt. Jacoby gaat twee keer tijdens het concert handen schudden van fans en mensen huggen, de tweede keer loopt hij helemaal bovenlangs, staat nog even stil bij de mensen die in rolstoel zitten en gaat met mensen op de foto, ondertussen doorzingend. ‘Heb je wel eens van iemand gehouden?’, vraagt hij, ‘en dat je dan een fikse ruzie hebt, maar dat je dit bijlegt, want je moet voor je relatie vechten?’, waarop de song ‘Forever’ volgt. Jacoby: ‘The Best Concert of the (Connection) Tour so far, you like what you hear so far? I like what I see so far, so we will definitely be back here soon’. Dit is een verwijzing naar het in september te releasen nieuwe album ‘Cowtown Knickers’. Hun laatste album ‘The Connection’ kwam in 2012 uit, waarvan ze ‘Where did the Angels Go?’, ‘Engange’ en ‘Still Swingin’’ vandaag spelen.

Leadzanger Jacoby Shaddix van Papa Roach loopt, springt en danst het hele concert door, hij heeft energie waar je U tegen zegt! Maar hij is niet de enige die energie genoeg heeft, ook zijn (bas)gitaristen Jerry Horton en Tobin Esperance springen en lopen het podium op en neer. Dan kan het publiek niet achterblijven: een ‘oldskool’ moshpit is een feit, eentje die ik nog nooit zo gezien heb: achter elkaar aan worden rondjes gerend, steeds sneller, en dan gaat het met ontbloot bovenlijf beuken, trekken, duwen, kopstoten gevend en springen beginnen. Er vallen mensen om, maar die worden snel weer overeind getrokken, met de armen om elkaars schouders rennen de mannen naar voren, tanden gaan door lippen, maar de sfeer is en blijft helemaal top. De tweede song na de biss, ‘Dead Cell’, draagt Jacoby op aan ‘the Warriors in the Pit’. Dan klimt een oudere man het podium op, die aan zijn benen weer het podium afgetrokken wordt, en springt een meisje vanaf het podium het publiek in, stagediven it is! De band sluit deze energieke en ‘crazy’ avond af met hun grootste hit ‘Last resort’. Na een ‘Thank you so much, we love you and you’re like family’ dirigeert Jacoby nog kort het publiek, wat Papa Roach, Papa Roach, Papa Roach scandeert.

Deel: