Onder de naam Flamenco Amazigh zijn er Marokkaanse en Andalusische klanken en ritmes te horen in een crossover concert waarin twee muziekstijlen met elkaar vermengd worden: de Marokkaans-berberse Izran en traditionele Flamenco. Het bonte gezelschap van acht Nederlandse musici met een Marokkaanse, Duitse, Argentijnse, Jordanese, Haagse en Spaanse achtergrond presenteert deze voorstelling van november 2014 tot en met april 2015 in theaters in Nederland.

Hun samenwerking onder de naam Flamenco Amazigh is geïnspireerd op de periode waarin Spaans Andalusië onder invloed stond van de Arabische/islamitische cultuur. Uit deze tijd stammen de overeenkomsten in de muziek, wat onder andere te merken is aan de opzwepende ritmes en de melancholieke teksten. De zang van Erminia Fernández Córdoba, één van de beste Flamencozangeressen van Nederland, vormt de rode draad.

Amazigh betekent vrije mens in de taal waarin de Izran wordt vertolkt. Izran is de gezongen poëzie uit de Rif in het noorden van Marokko. De muziek van de Imazighen, de oorspronkelijke bewoners van deze regio, is net als de flamenco muziek via orale overlevering aan de volgende generatie doorgegeven. Beide stijlen hebben als kenmerk dat iedere generatie de muziek verrijkt door er nieuwe elementen aan toe te voegen.

Met:
Erminia Fernández Córdoba (zang),
Johan Frauenfelder en Arturo Ramón (gitaar),
Mohamed Allati (gitaar en zang),
Mustapha Ahrouch (adjun en zang),
Udo Demandt (cajon en percussie),
Hakim Chanane (ud/luit),
Mohamad Yousif (dwarsfluit).

SPEELLIJST FLAMENCO AMAZIGH SEIZOEN 2014-2015:
za 1 nov Stadsschouwburg Utrecht in RASA Utrecht première
wo 5 nov Theater de Nobelaer Etten-Leur
za 6 dec Theater De Meervaart Amsterdam
za 20 dec Theater Cultura Ede
za 17 jan Rotterdamse Schouwburg Rotterdam Flamenco Biennale
zo 25 jan Tolhuistuin Amsterdam Flamenco Biennale
zo 1 feb Nieuwe Kerk Den Haag Flamenco Biennale
do 9 apr Theater Speelhuis Helmond
za 18 apr Podium Onder de Toren Grootschermer

Foto (c) Mimount Madani-Hollander

Deel: