Tijdens het openingsfestival van TivoliVredenburg, dat op 21 juni van start gaat, gaat Kyteman voor het eerst met een symfonieorkest aan de slag. Tegen middernacht zal op het grootst mogelijke podium in de Grote Zaal het Radio Filharmonisch Orkest, samen met The Kyteman Orchestra onder leiding van Colin Benders (Kyteman) optreden. Een samenwerking die perfect past bij het profiel van festivalgebouw TivoliVredenburg.

Een klassiek orkest laten improviseren, dat is een enorm avontuur; eigenlijk kan het niet. Tachtig man zonder partituur muziek laten maken. Maar door Kytemans ervaring met zijn Jam Sessions tour waarvoor hij een unieke improvisatie-gebarentaal ontwikkelde, klonk het bij de kennismaking afgelopen vrijdag in Hilversum gelijk naar meer. Kyteman noemt het een onderzoek; want het is spannend: zo’n enorm orkest – samen met the Kyteman Orchestra ruim 100 man – waarvan de meesten niet gewend zijn te spelen zonder muziek op de lessenaar.

De spirit van TivoliVredenburgs Grote Zaal zal helpen; wat daar al niet aan experimenteels en prachtigs gebeurd is, aangemoedigd door toegewijd publiek rondom. Niemand weet wat er zaterdag gaat gebeuren, maar wat we wel weten en voorspellen is dat Kyteman altijd voor iets bijzonders staat en dat The Kyteman Orchestra samen met het Radio Filharmonisch Orkest samen goed zijn voor een onwaarschijnlijk indrukwekkende sound. En als de sessie na drie kwartier af is, weet je zeker: dit was een uniek moment, ik heb het gehoord en het zal nooit nog een keer zo klinken; dat is de sensatie van improviseren. Hoe dan ook wordt het een historisch moment in de geschiedenis van het circa 300 jaar oude symfonieorkest.

Dit optreden is een van de veertig optredens die zaterdag plaatsvinden tijdens het TivoliVredenburg festival, het eerste onderdeel van de opening die twee weken zal duren. Vanaf 21 juni kan het publiek naar vele shows en concerten. Ook het Internationaal Kamermuziek Festival van Janine Jansen is onderdeel van het openingsprogramma. Op donderdag 3 juli vindt de officiële openingshandeling plaats door koning Willem-Alexander, met een grand tour door het gebouw.

Deel: