In augustus vindt in Zeeland een uniek evenement plaats. Een spetterend muziektheaterspektakel: de Homerische rockopera ‘O die zee’. Tom de Ket maakte een eigenzinnige en eigentijdse bewerking van het beroemde verhaal van de omzwervingen van Odysseus, zich losjes baserend op het boek ‘Waar eens Troje lag’ van Iman Jacob Wilkens (1990). In dit boek beweert de schrijver dat de Odyssee zich niet in het Middellandse-Zeegebied rond Griekenland afspeelt, maar in de Noordzee. Ondermeer in Zeeland. Homerus komt uit Nieuw- en Sint Joosland! In de versie van Tom de Ket volgen we de omzwervingen van drie moderne jonge Zeeuwen op zoek naar hun wortels en identiteit.

De muziek van ‘O die zee’ kwam tot stand door een nog niet eerder vertoonde vorm van samenwerking. De liedteksten die Huub van der Lubbe speciaal schreef voor ‘O die zee’ werden voor een keur van Nederlandse muzikanten tot songs gemaakt:

Lavalu – Marike Jager – Torre Florim (De Staat) – Frédérique Spigt – George Kooymans (Golden Earring) – The Black Atlantic – Bas Kennis (Bløf) – Hans van der Lubbe (De Dijk) – Eefje de Visser – Rob Klerkx (Moke/Klerkx & The Secret) – Henk Hofstede (Nits) – Nico Arzbach (De Dijk) – Mario Goossens (Triggerfinger) – Onno Smit & Paul Willemsen (Beans & Fatback) – Tjeerd Bomhof (Voicst, Dazzled Kid) – Moss – Robert Jan Stips (Nits).

Tom de Ket is behalve voor het script ook verantwoordelijk voor de regie. Robert Jan Stips maakt de arrangementen, heeft de muzikale leiding en maakt live samen met de band Ocobar deel uit van de ‘O die zee’ band, uitgebreid met een strijkers- en blazers trio. Het groot opgezet theatergebeuren wordt uitgevoerd door professionele acteurs en zangers, aangevuld met lokale talenten en een koor.

‘O die zee’ is een openluchtvoorstelling en wordt gespeeld op een bijzondere locatie: in de slotgracht van het oudste zeefort van West-Europa, Fort Rammekens met de havenindustrie en de Westerschelde als achtergrond. De vormgeving is van de hand van Ascon de Nijs. Stichting Theater de Wegwijzer, die eerder in 2010 ‘De man van La Mancha’ produceerde, is de initiatiefwijzer van ‘O die zee’.

Info rockopera O die zee:
Locatie: Fort Rammekens aan de Westerschelde
Data: 2 t/m 23 augustus 2014
Voor meer informatie over toegangskaarten: www.odiezee.com

Deel: