Sinds het debuutalbum ‘The Big Black and The Blue’ is het in Europa vrij vlot gegaan met de Zweedse zusjes Söderberg. Het folkduo die schuil gaan achter de naam First Aid Kit. Nu is hun derde album ‘Stay Gold’ verschenen. Met voorafgaand de aanstekelijke single ‘My Silver Lining’.

En dat is ook de opener van het nieuwe album. Waarin het net is alsof ze terugblikken op het succes sinds hun vorige album ‘The Lion’s Roar’. Net als de titeltrack overigens. Wat een prima volgende single zou zijn. Het lijkt wel alsof ze daar wat meer op dit album naar neigen. Want de productie klinkt vooral in ‘Waitress Song’, ‘Master Pretender’ en ‘Heaven Knows’ wat glader dan op hun vorige twee albums. Al hoefden van de fans van de vorige twee albums zich geen zorgen te maken dat ze een radicale koerswijziging zijn ondergaan, want dat is het allermist. Het vertrouwde folkgeluid en de samenzang van de zusjes zijn niet verdwenen.

Aan de ene kant is dat goed nieuws, maar aan de andere kant is dat ook hetgene wat af en toe wringt bij dit album. Want soms krijg je toch het gevoel dat je het al eens eerder op hun vorige albums hebt gehoord. Desondanks bevat het wel een aantal pareltjes met ‘My Silver Lining’, de titeltrack, ‘Cedar Lane’ en de mooie afsluiter van het album: ‘A Long Time Ago’. Het meest pure nummer op het album, omdat het nummer zo sober is met enkel piano en strijkers. (7,5/10)(Columbia)

Deel: