Elk jaar rond juni is heel muziekland weer volop aan het speculeren wat de zomerhit van het jaar gaat worden. Het voorspellen van de zomerhit is elke keer weer een egoïstisch spelletje bij radiomakers en muziekfanaten, maar het blijft leuk als je begin juni al de grootste hit hebt voorspeld. Wat zijn de eisen waar een liedje aan moet voldoen om kans te maken op de titel zomerhit? Om een beetje goed te kunnen voorspellen is een studie van het verleden vaak de beste leidraad. We bekijken voor het gemak de laatste 10 jaar eens terug:

2013

Vorig jaar was een moeilijk jaar voor de zomerhit want er waren een aantal gegadigden voor de titel: Major Lazer met Watch Out For This (Bumaye), Stromea met Papaoutai, Daft Punk met Get Lucky en Robin Thicke met Blurred Lines. Maar de uiteindelijke winnaar was toch wel Wake Me Up van Avicii. Hoe bijzonder een zomerhit is blijkt uit het feit dat de grootste top 40 ooit (Pharrell-Happy) niet eens genomineerd was.

2012

De absolute kraker in het festivalseizoen was van Will and the People – Lion In The Morning Sun. Het hoeft dus ook niet perse op nummer 1 in de top 40 te hebben gestaan om de titel van zomerhit te winnen. Dat maakt het onderzoek een stuk ingewikkelder. Maar de winnaar volgens vele is toch wel de Braziliaanse Gusttavo Lima met Balada.

2011

De hit van dit jaar bleek door de jeugd meegenomen uit de Spaanse badplaatsen en konden met Sak Noel – Loca People nog even wegdromen bij hun vakantieliefdes. Ook de tropische klanken van Don Omar & Lucenzo met Danza Kuduro werkt nog steeds aanstekelijk.

2010

De zomerhitlijst van dit jaar geeft weer een belangrijk geheim prijs. Naast de zomerse hitjes van Swedish House Maffia–One en de aanstekelijke reggae van Travie McCy ft. Bruno Mars–Billionaire is er wederom een plaat met Spaanse invloeden van Yolanda Be Cool met We Speak No Americano. Maar de grootste verrassing is eigenlijk ook weer logisch. Het vreselijke Waka Waka van Shakira heeft ons de hele zomer bezig gehouden met name doordat het de originele WK voetbal plaat was.

2009

De absolute winnaar van dit jaar is zonder twijfel Pitbull–I Know You Want Me. Voor de eerste keer komen we een Nederlandstalig nummer tegen welke meedeed om de race van zomerhit; Het gelegenheidsduo Jan Smit en Damaru scoorde een hit met Tuintje in mijn hart. Ook de Black Eyed Peas scoorden met I Gotta Feeling veel airplay.

2008

Het verpesten van een klassieker (Sweet Home Alabama) door Kid Rock – All Summer Long is vreemd genoeg goed opgepakt en is de ultieme zomerhit gebleken in 2008, Ook gaan we een terugkerend fenomeen zien bij elk groot voetbaltoernooi. Want tijdens het EK scoorde Wolter Kroes met Viva Hollandia zijn enige nummer 1 hit en is anno 2014 een feestklassieker gebleken.

 2007

In dit jaar is de keuze tussen drie verschillende muziekstromingen. Aan de ene kant staat het R&B/Rap duo Rihanna ft. Jay-Z – Umbrella tegen over de dance deuntjes van Yves LaRock – Rise up en Ida Corr – Let Me Think About It. Maar ook de Ibiza loungehit van Samim met het instrumentale Heater doet het erg goed op de radio en in de strandtenten.

2006

De Zweedse Basshunter scoorde met Boten Anna een enorme hit en het was ook wachten op een Nederlandse versie. De versie van De Gebroeders Ko werd zowaar bijna een grotere hit. Een echt zomers nummer kwam ook van eigen bodem. Guillermo & Tropical Danny hadden met Toppertje een nummer dat minimaal 3 keer op een avond in de cafe’s gedraaid werd om de omzet op Breezers te verhogen. Juanes was met La Camisa Negra degene die de titel zomerhit mocht dragen.

2005

Wat er nou precies mis is gegaan in dit jaar is nog steeds niet duidelijk. Wellicht dat er in 1999 met de angst voor het millennium bergen met kinderen zijn verwekt, en dat deze ouders met hun kinderen in 2005 zorgden voor een verschrikkelijke muzikale zomer. Want met de Belgische Belle Perez – Que viva la vida of K3 met Kuma He was het al niet echt genieten, maar met de late zomerhit van Ch!pz met Carnival is 2005 een jaar om snel te vergeten.

2004

O-zone – Dragostea Din Tei heeft dit jaar helemaal geen enkele concurrentie en staat zelfs 11 weken op 1 in de Nederlandse top 40. De Moldavische band bestond uit 3 vrienden en de hit is bij vele alleen bekend onder de naam “maya hi, maya hu”.

Conclusie

Een aantal dingen zie je toch elke zomer weer terugkeren. Zo is het wel overduidelijk dat de zomerhit een vrolijk uptempo liedje moet zijn. Sommigen gaan zelfs over de zomer of de zon en doen je verlangen naar een strandbedje of zwembad. Wat ook opvalt zijn de Zuid-Europese invloeden van de Spaanse, Portugese of Franse taal en worden de hits vaak door de toeristen “mee terug genomen” van hun vakantiebestemming. Elke twee jaar wordt de lijst aangevuld/vervuild met voetbal gerelateerde liedjes en vooral de officiële FIFA WK-liedjes eindigen hoog in de lijst. Als laatste komt het ook vaak voor dat een plaat die al redelijk gedraaid werd in de lente, opeens weer opgepakt wordt en de titel zomerhit meepakt. Met deze tips in het achterhoofd gaan we proberen de zomerhit van 2014 te voorspellen.

Axento-Summerplay , Calvin Harris-Summer, Graffiti6 –U Got The Sunshine, The Kik – De zomer en jij zijn allemaal liedjes met ‘zomer’ of ‘zon’ in de titel

Aloe Blacc & David Correy-The World Is Ours, Jennifer Lopez & Pitbull-We Are One, Shakira-La La La (Brazil 2014) Johnny de Mol & Jan Smit-Nederland wordt Kampioen zijn natuurlijk allemaal afhankelijk van de prestaties van het Nederlands elftal deze zomer.

Stromae-La Fête, Enrique Iglesias & Descemer Bueno-Bailando, Black M-Sur Ma Route zijn de kanshebbers op het gebied van Zuid-Europese talen.

De huidige hits Clean Bandit- Rather Be, Kiesha-Hide Away, Nico & Vinz-Am I Wrong, Sigma-Nobody To Love, Tiëst-Wasted hebben allen de potentie om de zomer met gemak te overleven. En sowieso alles waar Pharrell met zijn vingers aanzit heeft tegenwoordig hit potentie.

Stevige uptempo nummers met lekkere beats: GotSome & The Get Along Gang-Bassline, Chocolate Puma-Step Back, Avicii-Lay Me Down, Bingo Players-Knock You Out

De kanshebbers in de categorie ‘lounge & strand’ zijn Watermät-Bullit, Lilly Wood & The Prick-Prayer In C (Robin Schulz Remix) Hippie Sabotage-Stay High

We gaan in september de balans opmaken en misschien zit de zomerhit 2014 wel in bovenstaande selectie. In het verleden behaalde resutaten bieden echter geen garantie voor de toekomst.

Deel: