Wat doe je als je een veertig jarig jubileum te vieren hebt? Dan nodig je je vrienden uit en bouw je een feestje. Dat moet ongeveer de gedachte van de Nits zijn geweest. Dus schuift een trits van gastmuzikanten aan bij het jubileumconcert in de Stadsschouwburg van Haarlem. De Nits, dat is drummer Rob Kloet, toetsenist Robert Jan Stips en zanger/gitarist Henk Hofstede. Maar de Nits is ook ‘een veelkoppig monster, dat onder water duikt en waarvan je nooit zeker weet met welke koppen het weer boven zal komen’ aldus Leo Blokhuis, die de avond aan elkaar mag praten. En dus passeren naast muzikale vrienden ook veel vroegere bandleden de revue.

Het levert een geslaagde avond op. De Nits laten in verschillende samenstellingen zien hoe ze in de afgelopen veertig jaar erin geslaagd zijn zichzelf steeds weer opnieuw uit te vinden. Klein en kwetsbaar met gitarist Michiel Peters of vol en stevig met bassist Martin Bakker en drummer/violist Peter Meuris. Avant-gardistisch met bassiste Joke Geraerts en juist weer meer jazzy met toetseniste Titia van der Krieken en bassiste Arwen Linnemann. Steeds staat er weer een nieuwe Nits op het podium. Oude en nieuwe nummers, bekend en minder bekend, wisselen elkaar af.

De afwisseling wordt vergroot door de gastmuzikanten die soms alleen, soms met de band een tribute spelen. Mathilde Santing zingt, zoals ook in de originele singel, een weergaloze Nescio. De volle soulstem van Huub van der Lubbe, die met de Dijk accordeonist Pim Kops tekent voor Sketches of Spain, past wonderwel bij die van Henk Hofstede. Tim Akkerman en Tim Knol blijven met hun versies van respectievelijk The Train en Home Before Dark heel dicht bij het geluid van de Nits terwijl Henny Vrienten met een prachtig klein gehouden Nederlandstalige versie van J.O.S. Days juist weer een heel eigen cover speelt. Spinvis’ interpretatie van Blue Things van het laatste album Malpensa blijft dicht bij het origineel, maar is tegelijkertijd Spinvis ten voeten uit. Uit het internationale tribute project ISNT – NITS tekenen Guz McGregor en Reza Dinelly voor twee ingetogen singer-songwriter covers. Marjolein van der Klauw, Ricky Koole en Frederique Spigt halen oude en onbekende liedjes uit de vergetelheid en Arno Hintjens schittert in afwezigheid en krijgt een passende ode in Adieu Sweet Bahnhof.

Halverwege de avond stappen Golden Earring gitarist George Kooymans en bassist Rinus Gerritsen samen met Boudewijn de Groot bij de Nits het podium op. Het rockt en het scheurt als ze The Flowers en Five and Dime van het album Doing the Dishes spelen. De zaal joelt en Leo Blokhuis blijft er bijna in. Freek de Jonge, die eerder op de avond een Nederlandstalige versie van No Man’s Land deed, krijgt tenslotte de uitsmijter: een uitbundig, door alle gasten en publiek mee-gescandeerd In the Dutch Mountains / Over de Dijken. Het levert een staande ovatie op van alle gastmuzikanten voor een band die al veertig jaar in Nederland en vooral ook daarbuiten een eigenzinnig en uniek fenomeen is.

Deel: