“Een goede show neerzetten op Noorderslag 2013, een succesvolle clubtour en een goed festivalseizoen”, het waren enkele zaken die de bandleden van Navarone zich anderhalf jaar geleden ten doel stelden. Dat het kort na de release van het debuutalbum ‘A Darker Shade Of White’ zo voorspoedig zou verlopen hadden ze zelfs niet durven dromen. Deze week verschijnt de belangrijke nummer twee ‘Vim and Vigor’. Hoog tijd voor een update waarin we met gitarist Roman en bassist Bram praten over de verwachtingen, doelstellingen en dromen voor de komende maanden…

navarone4Verraadde het debuut al een hevige ‘hang naar het verleden’, ook nu worden de beste elementen uit het rockverleden op subtiele wijze gebruikt. “Het gevoel om er iets nieuws mee te doen is sterk aanwezig geweest tijdens het opnemen”, aldus Roman. “Het is ons gelukt om alles naar een hoger niveau te trekken en daarbij meer de diepte in te duiken. Bovendien hebben we als band geleerd om slimmer om te gaan met het organiseren van materiaal waarbij ook nog eens rekening moest worden gehouden met vijf meningen. Dat we een vervolgstap hebben kunnen maken om onszelf als band weer te kunnen herontdekken en nog dichter bij de essentie zijn gekomen van wat we graag willen, maakt dit album al tot een zeer geslaagd iets”.
Bram vult hem onmiddellijk aan: “We hebben evenals bij de opnamen van het debuutalbum ook nu geen enkele rekening gehouden met de vraag wat mensen er van zouden vinden. We proberen altijd het beste van onszelf te geven en er uit te halen wat er in zit. Er is bewust niet voor de kortste weg naar succes gekozen door hip, hot en happening te zijn of door met de stroom mee te gaan. Roem en ego zijn niet de hoofdredenen geweest om dit te beginnen. Dan is het voor ons einde oefening. Hoe kun je zo een eigen smoel en continuïteit ontwikkelen?
Dat is nu juist iets wat we willen. Groei, ontwikkeling, dingen loslaten en vooruitgaan, daar gaat het over op dit album. Wanneer je in de huidige markt als beginnende band alleen het vizier hebt gericht op verkoopaantallen dan ben je dus echt op de verkeerde manier bezig volgens mij. Het gaat ten eerste om de verspreiding van de muziek en dat je de mensen daarmee kunt bereiken. Als dat goed loopt is de kans aanwezig dat het de verkoop van het album stimuleert. Kijk, je hebt muziek als produkt en muziek als gevoel. Met muziek als gevoel prikkel je de mensen en als ze het tof vinden dan kopen ze het produkt”.
Roman blijkt er een zelfde mening op na te houden: “Het leuke van deze tijd is het hele internetgebeuren. Hierdoor is de muziek snel openbaar en kun je de luisteraar makkelijker overhalen en overtuigen. Het fysieke ding komt er achteraan en bij ons is dat interessant omdat we aan de vorm hiervan veel zorg hebben besteed”.

navarone8Evenals ‘A Darker Shade Of White’ is ook ‘Vim and Vigor’ in een prachtige vinyl-uitvoering verkrijgbaar. De eerste 500 stuks zijn oranje/zwart gekleurd vinyl van 180 grams kwaliteit, handgenummerd en gestoken in een klaphoes met prachtig artwork.
Bram is evenals de rest van de band een enorme liefhebber van het plaatwerk. “We vinden het vinyl belangrijk dus is het logisch dat we daar iets mee doen. We wilden het ook nu weer een limited-edition-achtig gevoel geven zonder dat we ons daarbij vergaloppeerden. Er zijn voorbeelden bekend waar door ‘overenthousiasme’ de kosten dusdanig hoog opliepen dat het tot een financieel debacle leidde”.

Het vertrouwen in de toekomst van Navarone is bij beiden nog altijd onverminderd groot. Door Roman wordt al voorzichtig nagedacht over de volgende fase in de carrière van de band.
“We hebben het gevoel iets te hebben gemaakt waar we niet alleen heel erg tevreden over zijn maar waar we ook enorm in geloven. Hetzelfde gevoel was er anderhalf jaar geleden maar dat er zoveel met het eerste album zou gebeuren hadden we nooit verwacht. De reacties waren overweldigend. We hebben ons kunnen introduceren tijdens een eigen uitverkochte clubtour en hebben op grote festivals gespeeld. Daar droom je van en daar zou je op voorhand voor hebben getekend. In Nederland is inmiddels een stevige basis gelegd. We hebben veel ervaring opgedaan en een netwerk opgebouwd waarmee we klaar zijn voor de volgende stap. Het werkveld moet worden verbreed. Er is altijd meer uit te halen maar er zijn geen doelstellingen die we ten koste van alles moeten bereiken. Er blijft nog genoeg over om van te dromen al begint er beetje bij beetje iets van die dromen ingelost te worden. Het komt steeds dichterbij. Je wilt de muziek met zoveel mogelijk mensen delen waardoor je nog heel lang en heel veel muziek kan blijven maken. We zullen natuurlijk wel veel moeten plannen of heel erg ad-hoc moeten kunnen schakelen maar het belangrijkste is dat we van de kansen gebruik maken en die optimaal weten te benutten”.

navarone3Navarone bestaat uit een groep ambitieuze muzikanten. Bram legt uit uit dat die ambities zich voornamelijk op het muzikale vlak betrekking hebben.
“Met muzikant en producer Wouter Budé hebben we in zijn Moon Studio gewerkt.Vervolgens zijn we vanuit Limburg naar Nashville gegaan om daar met Vance Powell, één van de meest succesvolle geluidstechnici op dit moment, op te nemen. Wij wilden een album maken met een sound zoals die van ‘Consoler of the Lonely’ van The Raconteurs en dan kom je dus bij Vance terecht. Ook op het eerste album werkten we in dit team en ook toen was ‘Consoler of the Lonely’ een referentie. Omdat dat zo goed werkte hebben we nu weer voor deze opzet gekozen. Die man heeft ongelooflijk veel ervaring en is als engineer niet voor niets winnaar van vele Grammy Awards”. Of er via hem een mogelijkheid aanwezig is om in Amerika voet aan de grond te krijgen met Navarone betwijfelt hij. “Veel bands richten in het begin alle pijlen op alles wat maar mogelijk lijkt. Volgens ons is het logischer om land voor land te veroveren en dan is Amerika geen logische keuze. Je zou daar bijna moeten gaan wonen om iets voor elkaar te krijgen. Wij kiezen voor een andere strategie. Duitsland is een enorm grote markt waar men mogelijk interesse heeft in een muziekstijl zoals die van ons. We gaan daar binnenkort als support-act van Extreme enkele shows doen. Natuurlijk zouden we iets willen doen in Amerika maar dat is nu niet aan de orde. Kijk, hoe bereik je iets in Nederland? Door overal te zijn en overal te spelen. Als mensen de radio aanzetten moet je er zijn, als er een festival is moet je er staan. Dit jaar zullen we o.a. op Concert At Sea, Nirwana Tuinfeest en Zwarte Cross staan. De intentie moet zijn dat mensen niet om je heen kunnen. Hoe realistisch is die intentie voor een onbekende rockband als je dat met tien landen tegelijk doet. Wij zullen het stap voor stap moeten zien te bereiken. Wat dacht je dan? We zijn Lady Gaga niet!”

Deel: