Het is inmiddels het vierde studioalbum van Milow. De nuchtere Belg met van moederszijde Nederlandse roots heeft voor het album een kleine twee jaar aan de andere kans van de oceaan gebivakkeerd. Geen onbekende plek, want jaren geleden woonde Jonathan Vandenbroeck – zoals de zanger doordeweeks heet – ook al in het zonnige Californië. Twee jaar om te werken aan de opvolger van zijn meest succesvolle album tot nu toe, ‘North and south’ uit 2011.

‘Silver Linings’ is opgenomen in Fairfax in Los Angeles  door  Clif Norell (Bruce Springsteen, R.E.M., Tom Petty, Jeff Buckley, Weezer…) en dat geluid hoor je direct terug in de plaat. In tegenstelling tot de hits van Milow klinkt ‘Silver Linings’ een stuk volwassener, evenwichtiger en zelfs gewoon Amerikaans. Mede ook bepaald door de productie door Kevin Augunas , die werkte met Gotye, Edward Sharpe & The Magnetic Zeros, The Lumineers, Valerie June en The Black Keys gewerkt.  Ook Jo Francken werkte mee aan de productie, waardoor het geluid van Milow niet in eens te ver afweek van het verleden. Met Jo maakte Milow eerder al de hit  ‘You Don’t Know’, hoewel de fans van Milow hier niet te veel aan vast moeten houden.

Zoals Milow al vaak aangeeft, kan een artiest, hoe goed dan ook, niet zonder een gedegen groep van artiesten op de achtergrond. Alleen Mike Oldfield heeft op die manier ooit een succes album in zijn eentje op kunnen nemen, maar om Milow nu meteen met deze kunstenaar te vergelijken gaat waarschijnlijk  zelfs Milow’s familie te ver. Vandaar dat de singer-songwriter een rij ervaren muzikanten heeft gestrikt, waaronder natuurlijk vaste gitarist Tom Vanstiphout, maar ook een rijtje Amerikanen met meer CV dan er in heel België zelf te vinden was. Zo strikte Milow onder anderen  namen als Larry Goldings (James Taylor, Norah Jones, Maceo Parker, Tracy Chapman), Drummer Matt Chamberlain (Fiona Apple, Bruce Springsteen, David Bowie, Kanye West, Regina Spektor, Frank Ocean), Val McCallum (Jackson Browne, Harry Nilsson, Willie Nelson, Bonnie Rait) en zo nog een rijtje indrukwekkende namen. Het spectrum van meewerkende artiesten laat wel direct zien dat Milow het poppy gebeuren weer een stapje verder achter zich heeft gelaten en zich meer en meer profileert als overduidelijke Singer-Songwriter.

Het Amerikaanse komt op ‘Silver Linings’ goed uit de voeten en de Vlaming begint zich rustigaan lijken te gaan meten met namen als John Denver (zoals op zijn versie van Irving Berlins ‘Blue Skies’ uit 1926). Meer en meer lijkt Milow zich klaar te gaan maken voor de grote Amerikaanse markt, waar met een stuk meer richting de countrypop (à la Lady Antebellum, Taylor Swift) gericht is dan in Europa het geval. Een logische keuze en zeker ook ‘The Golden Hour’, waarop Milow wederom harmonisch zingt met Courtney Marie Andrews is daar een duidelijk voorbeeld van.

Uitschieter op de plaat is het dromerige ‘Echoes In The Dark’, wederom in duet met Courtney Marie Andrews, dat als een van de weinige nummers hitpotentie heeft in ons land. Maar verder is ‘Silver Linings’ ook zonder hits een heerlijk album, waarbij Milow de eerder genoemde countrypop in een lekker luisterbare mix heeft gegoten met een melancholische Iers-achtige folkpop. Meer luisteralbum dan tevoren en voor de fans wellicht een verrassing. Milow ontpopt zich meer dan ooit tevoren als begenadigd duettist en het zal me niet verwonderen als de zanger met Andrews vaker een duet zal opnemen.

Qua verrassingen heeft de zanger een extra schijfje bijgevoegd, met acht live-tracks. Acht nummers die het niet op het officiële album haalden, maar daarom niet minder mooi zijn. Zoals met minimalistische ‘The Loneliest Girl In The World’, geschreven door Heather Nova, en ‘Eye of the storm’, in duet met Laura Jansen. Maar vooral afsluiter ‘I was a famous singer’ is tesamen met ‘ Cowboys Pirates Musketeers’ een waar stukje Vlaamse humor, die het dubbel-album een flink hogere waardering geeft. Milow krijgt zeker met die twee ‘verhaaltjes’ de lachers structureel op zijn hand en maakt juist de bonus-cd wellicht het meest interessante schijfje van de twee. Met ‘Silver Linings’ levert de Belg een lekkere mix van singer-countryfolkpop-songs af, die hem in de Verenigde Staten wellicht wel eens voor een doorbraak kunnen zorgen.  (7/10) (Homerun Records / Caroline Benelux)

Deel: