LeveeRosco GetIt_cDe naam van de band, Southern Slide, verraadt het al wel een beetje en zodra de eerste tonen van het album klinken weet je het zeker: dit is Southern Rock. Maar in tegenstelling tot de meeste bands uit dit genre zijn de heren niet afkomstig uit de zuidelijke staten van de VS, maar uit Engeland. Naamgever Rosco Levee zingt, speelt gitaar en percussie en wordt begeleid door Andy Hayes (gitaar, mandoline), Lee Wilson (toetsen), Simon Gardiner (bas, percussie) en David Tettmar (drums). Voor het blaaswerk doen trompettist Duncan McKay en saxofonist Ian East mee. Na het debuutalbum uit 2012 ligt nu hun tweede cd “Get It While You Can” in de winkels.

Het album bestaat uit elf ijzersterke songs en het is duidelijk dat Levee zich heeft laten beïnvloeden door de grote bands uit de zeventiger jaren als Little Feat, Black Oak Arkansas, de Allman Brothers Band en de Band. Het is de rock uit die jaren, doorspekt met blues, soul en ook country, die de songs helemaal af maken. De backing is stevig en strak en het geeft de heren Levee, Hayes en Wilson de gelegenheid hun werk te doen. Er staan geen zwakke punten op het album, maar wel enkele uitschieters.

“Howitzer Eyes” valt op door het dubbele sologitaarwerk, dat doet denken aan dat van de Allmans, terwijl de piano van Wilson de ruimtes opvult. “When The Band Starts To Play” heeft een intro dat mij even doet denken aan dat van “The Weight” van the Band. Door de zang van hartverscheurende Levee ontwikkelt het zich tot een van de gevoeligste songs op de cd met een rustig begin en een duidelijke climax op het eind. “Whisky Blues Tonight” begint akoestisch en is een down-to-earth stamper in de beste bluestraditie à la Rory Gallagher.

Een heel goed album dat diep in de traditie van de grote southern rockbands duikt, maar het niet kopieert. De eigen inbreng is groot, het album is gevarieerd en opwindend en het is duidelijk met veel plezier opgenomen. (8,5/10)(Red Train Records)

Deel: