Na 5 jaar kwam er in september 2013 een nieuwe cd uit met de titel ‘Nádúr’ en de Ierse Keltic Folkband Clanned ging weer op tour. Zondag stond de legendarische band in Theater Markant in Uden. Met veel nummers van de nieuwe cd is en blijft het lekkere luistermuziek met de heldere stem van zangeres Máire Ní Bhraonáin als vaste steunpunt van de band. Maar ook zonder haar zang blijf de band overeind, beginnend met het harp, daarna gevolgd door panfluit en de andere instrumenten in het nummer ‘Lamh ar lamh’.

Rond het einde van de 70’er jaren maakte Clannad een liefdeslied in hun moedertaal, het Gaelic, ‘Neansi mhíle mhíle’, zo oud, dat de band zelf niet eens meer weet op welk album het nummer staat. De uitvoering was er niet minder mooi om. Bij een zittend concert is er duidelijk meer aandacht voor de muziek; vorig jaar in 013 was er veel meer geroezemoes, wat jammer is bij zo’n gevoelige en breekbare muziek. Zoals bij hun laatste nieuwe nummer ‘Brave enough’, dat gaat over het niet moeten opgeven: als je valt sta je weer op en ga je weer door.

Bij ‘Two sisters’ wordt het publiek gevaagd om mee te zingen. Het wordt een paar keer geoefend alvorens het nummer helemaal  gespeeld wordt. Uiteindelijk blijkt dat Uden beter is in meeklappen dan in meezingen. Het maakt niet uit want het repertoire van Clannad is niet erg opwindend maar wel dynamisch en muzikaal.

Natuurlijk kwam ook de grootste hit van Clannad, ‘Theme From Harry’s Game’ voorbij, de soundtrack van ‘Patriot Games’, de film over de strijd van de IRA uit 1992, naar het boek van Tom Clancy, met Harrison Ford in de hoofdrol. Het nummer is en blijft toch een kippenvel nummer, ook live: zo helder en zuiver is gewoonweg heel bijzonder. Helaas was U2’s Bono vanavond bezet anders was het duet met de zanger, ‘In a lifetime’, helemaal geweldig geweest, nu klonk het toch ook erg hemels.

De avond was een prima opzet van PUL XL om in een grotere zaal een grotere band naar Uden te halen. Een geslaagde opzet, die getuigt ook de uitverkochte zaal met 680 tevreden bezoekers die een prachtige muzikale avond hebben beleefd.

Deel: