De afgelopen jaren waren er opeens met o.a. Tame Impala en Jacco Gardner weer artiesten die erg teruggrepen naar de psychedelica van de jaren ’60. In dat rijtje kan nu weer een band worden toegevoegd: Temples. De Britse band kwam al sinds 2012 met een handjevol singles, maar nu pas is hun debuutalbum ‘Sun Structures’ verschenen. Noel Gallagher en Johnny Marr waren al lovend over deze band.

Temples-SunStructuresDe helft van het album was al eerder als single verschenen. Toch boeien nummers als de Byrds achtige opener ‘Shelter Song’, ‘Keep In The Dark’ en ‘Colours To Life’ niets aan kracht in. Bij de titeltrack, die als tweede track op het album staat, kom je terug in een spannende psychedelische trip. Alsof je de sitar van George Harrison hoort in een stuk van Syd Barrett met vocalen van Crosby, Stills, Nash & Young. Het staat model voor het grootste deel van het album dat psychedelica en Oosterse invloeden ademt.

Moge duidelijk zijn dat je niet om de jaren ’60 invloeden op het album heen kunt. Zo doet het melodieuze ‘The Golden Throne’ veel denken aan The Zombies. De invloed van The Beatles is verder niet weg te denken bij de koortjes in nummers als ‘Mesmerise’, ‘A Question Isn’t Answered’ en ‘The Guesser’. En ‘Test of Time’ (wat een uitstekende volgende single zou zijn) is alsnog Syd Barrett het met The Kinks op een akkoordje heeft gegooid.

En als het nog niet genoeg is krijg je tegen het einde van het album nog een spannende trip voorgeschoteld met het nummer ‘Sand Dance’. Om daarna af te sluiten met het mooie kleine liedje ‘Fragment’s Life’.

Heel soms dreigt het te eentonig te worden. Maar dan verrassen ze je toch weer met een bijzondere melodie of spannende track. Waarmee deze band een album hebben gemaakt waarmee ze nog perfect kunnen aansluiten naast Jacco Gardner en Tame Impala. (8/10)( Fat Possum Records)

Deel: