suzanne vega albumOnder de titel ‘Tales From the Realm of the Queen of Pentacles’ verschijnt op 3 februari 2014 voor het eerst in zeven jaar een nieuw album van Suzanne Vega. Ze werkte er de afgelopen jaren aan en nam de nummers in delen op in Chicago, Londen, Praag, Los Angeles, New York City en het oude treinstation Kyserike in NYC. ‘Queen of Pentacles’ is een uitvloeisel van de brede muzikale voorliefdes van Suzanne Vega. Zo combineert ze op Bob Dylan en Rolling Stones geïnspireerde gitaarnummers met rijke orkestrale strijkers, soulvolle achtergrondzang en haar eigen, zo kenmerkende, klassieke folk.

Maar Suzanne Vega houdt ook van hiphop en gebruikte een sample van Candy Shop van 50 Cent voor een van de meest unieke tracks van de plaat, ‘Don’t Uncork What You Can’t Contain’. En hoewel haar wereldhit ‘Tom’s Dinner’ de afgelopen jaren door veel mensen uit de hiphopwereld is gebruikt, is het voor het eerst dat het andersom gebeurt. De verhalen die ze op de tien nummers vertelt, spelen zich af op het snijpunt tussen de materiële en de spirituele wereld. Over haar nieuwe album zegt ze: “A lot of my older albums, especially the second one, were about being solitary. This album has more of a sense of connectivity, there is a different spirit.”

Geproduceerd door Gerry Leonard (David Bowie) en gemixt door Kevin Killen, bekend van zijn werk met Peter Gabriel en Kate Bush, horen we op ‘Queen of Pentacles’ naast vaste waarden Mike Visceglia op bas en drummer Doug Yowell ook een andere groep illustere muzikanten waaronder Gail Ann Dorsey en Zachary Alford (David Bowie), basgitarist Tony Levin (Peter Gabriel), drummer Jay Bellerose (T-Bone Burnett), Larry Campbell (Bob Dylan), Sterling Campbell (David Bowie, B52s), achtergrondzangeres Catherine Russell en de virtuoze trompettist Alison Balsom van het London Chamber Orchestra. De strijkerpartijen werden in Tsjechië opgenomen met het Smikov Chamber Orchestra.

Op zondag 16 februari 2014 staat Suzanne Vega in Paradiso in Amsterdam.

Deel: