Bekend als zanger van bands als The Hoax en Heez Bus is Hugh Coltman alweer heel wat jaren actief als soloartiest. In 2008 verscheen zijn eerste album “Stories From The Safe House”. Door de pers is hij destijds gelauwerd als de beste rockzanger sinds Paul Rodgers en hij beweegt zich tegenwoordig ergens tussen blues, soul, folk en jazz. Hugh woont al sinds 1999 in Parijs en na het opnemen van zijn eerste album had hij er even tabak van en in 2005 stopte hij met muziek. Maar het bloed kruipt….. en in 2008 werd het album alsnog uitgebracht, nu gevolgd door het nieuwe album dat nu in de winkels ligt.

ColtmanHugh ZeroKilled_cWie muziek á la The Hoax verwacht komt bedrogen uit. Niets herinnert op deze cd aan de ruige bluesrock van weleer. Denk aan een combinatie van dromerige muziek van Kate Bush, het popwerk van Paul McCartney en het folkachtige van iemand als James Blunt en je krijgt een fraaie mix van aangename luisterliedjes. Coltman heeft een uitstekende stem, die voornamelijk uitmunt in het feit dat hij zijn songs heel makkelijk zingt. Verwacht geen vocale acrobatiek, dat is er gewoon niet bij. Op het eerste gehoor zijn het aangename songs, waar weinig spannend aan is. Maar bij beter luisteren blijkt dat hij het meer moet hebben van diepgang in de teksten en de arrangementen. Ik noem hierbij speciaal “All You Said”, dat door het arrangement wat Chinees aandoet, het folkachtige “Mice And Men” en het rockende “Sticks And Stones”. Mijn favoriete song is het laatste nummer, waarin Coltman wordt begeleid door een ukelele en een blazersensemble. Ogenschijnlijk een vreemde combinatie, maar wel een die een sterke indruk achterlaat.

Een bijzonder fraai album, dat eerst vol lijkt staan met oppervlakkige popliedjes, maar bij nader beluisteren zeer veel diepgang blijkt te hebben. (7,5/10)(Mercury)

Deel: