Net als de The Black Keys, de North Mississippi Allstars en Moreland & Arbuckle, ook groepen met Ottawa banden, weet Monkey Junk hoe ze een krachtige omelet van hoodoo, swamp en roots blues moeten bereiden. Geheel getrouw aan de titel van de schijf bestrijken ze een gebied met veel ‘genre-frequentie’ om het zo maar te noemen. Naast ruwe, vettige blues hoor je swamp-rock, “Stax-achtige” soul-elementen en funky tunes. 

MonkeyJunk - All FrequenciesIn 2009 brachten ze hun eerste CD ‘Tiger in your tank’ uit in eigen beheer. Hiermee wonnen ze verscheidene Maple Blues Awards waaronder één voor het beste Blues Album van het jaar in Canada. MonkeyJunk zijn Canadezen uit Ottawa. De groep werd opgericht in 2008 en bestaat uit: Steve Marriner, bluesharp, gitaar en vocals. Tom-D; lead gitaar En Matt Sob; drums. Al de songs op deze CD zijn eigen materiaal met uitzondering van ‘Why Are People Like That?’ Dat geschreven is door Bobby Charles. De plaat is overwegend bluesrock en swampblues maar de funkyblues trekjes zijn nooit ver weg. Het trio houdt het bewust simpel. Geen eindeloos lang uitgesponnen muzikale strooptochten maar directe, nauw aansluitende solo’s, regelrecht in dienst van de song.

Uitzondering is het “Stax-achtige” ‘Swank’ dat vrij lang en met veel “wa-wa” op ons wordt afgestuurd. ‘You Make A Mess’ en ‘Right From Wrong’  rocken stampend uit de speakers, maar direct daarna kruipt het al richting de funky-sound met het ’Why Are People Like That?’ van Bobby Charles, met stevig gitaarwerk en dito zang. ‘Je Nah Say Kwah’ (je ne sais quoi?) heeft een disco-achtige inborst en doet erg seventies aan à la Stevie Wonder. In ‘Yearnin’ For Yesterday’, ‘Say What?’ en ‘Swank’ gaat het funkgehalte nog een beetje stijgen. Daarnaast komt er voldoende bluesrock en swampblues voor de liefhebbers. Een scheurende ‘Sirens In The Night,’ een traag ‘Once Had Wings’ en een door bluesharp gedreven ‘What I Got To Give’. (8/10)(StonyPlain Records)

1.  You Make A Mess (3:13)
2.  Right From Wrong (3:35)
3.  Why Are People Like That? (3:57)
4.  Je Nah Say Kwah (2:52)
5.  Sirens In The Night (3:53)
6.  Yearnin’ For Yesterday (3:30)
7.  Once Had Wings (5:16)
8.  What I Got To Give (4:20)
9.  Say What? (4:01)
10. Swank (7:13)

Deel: