Gary-Numan-SplinterGary Numan is al sinds eind jaren ’70 prominent aanwezig in de wereld van de synthpop. Numan had in 1979 tesamen met Tubeway Army zijn eerste grote hit te pakken met ‘Are ‘Friends’ Electric?’. Sindsdien heeft hij nou niet bepaald stil gezeten. Solo had Numan een grote hit met ‘Cars’. In 2011 bracht hij zijn 19e studio album uit getiteld ‘Dead Son Rising’, op 14 oktober bracht de zanger ‘Splinter’ (Songs From A Broken Mind) uit.

Numan schreef het album na een periode van de depressies waar hij in heeft gezeten, het album staat vol met songs over de angst van het ouder worden, het opvoeden van kinderen, de depressies en de effecten daarvan, plus hoe het hem bijna zijn huwelijk kostte. ‘Splinter’ (Songs From A Broken Mind) opent met ‘I Am Dust’. Het nummer begint met vreemde, haast buitenaards klinkende geluidjes. Zodra Numan begint te zingen wordt je gelijk herinnerd aan ‘Are ‘Friends’ Electric?’, wat mij betreft een uitstekende album opener, als de rest van ‘Splinter’ (Songs From A Broken Mind) net zo sterk is als ‘I Am Dust’ dan kan het album voor mij al niet meer stuk.

Het album vervolgt met ‘Here In The Black’, dat begint met schrapende geluiden en synthesiserspel, om vervolgens lost te barsten in dramatisch klinkende vioolpartijen, melodieus synthesiserspel, zwaar gitaarwerk en vette bassen. Het ijzersterk zangwerk van Numan maakt dit nummer tot wat het is, subliem! ‘A Shadow Falls On Me’ opent met diepe bassdrums kort daarop gevolgd door Numans zang en lekker synthesiserwerk. ‘We’re the Unforgiven’ begint rustig met subtiel klinkende drums en goed gitaarspel. Na een minuut of drie wordt het even stil om vervolgens los te barsten in een oase van synthesisers, gitaarspel en natuurlijk Numan’s stem, die de tand des tijds goed heeft doorstaan.

Het slotnummer van ‘Splinter’ (Songs From A Broken Mind), getiteld ‘My Last Day’ begint met ver weg klinkende drums die zacht te horen zijn onder het zware pianowerk en Numan’s zang. Na een minuut of twee komen de synthesisers weer in beeld, waarna het wederom even stil wordt en de piano en zang weer de overhand krijgen. ‘My Last Day’ is een perfecte afsluiter voor het net zo (bijna) perfecte album. Met ‘Splinter’ (Songs From A Broken Mind) laat Numan horen het absoluut nog niet verleerd te zijn. Laten we hopen dat we niet weer zeven jaar moeten wachten op de opvolger. (9/10)(Machine Music/Universal Music)

Tracklist ‘Splinter’ (Songs From A Broken Mind):

1. “I Am Dust”
2. “Here In The Black”
3. “Everything Comes Down To This”
4. “The Calling”
5. “Splinter”
6. “Lost”
7. “Love Hurt Bleed”
8. “A Shadow Falls On Me”
9. “Where I Can Never Be”
10. “We’re The Unforgiven”
11. “Who Are You”
12. “My Last Day”

Machine Music/Universal Music

Deel: