Fleetwood Mac mag met recht een van de meest invloedrijke bands aller tijden genoemd worden. Maandag 7 oktober stond de legandarische rockgroep op het podium van de Ziggo Dome in Amsterdam. Momenteel is Fleetwood Mac op wereldtournee, het concert van maandag stond in het teken van een van de band’s meest succesvolle albums ‘Rumours’. De Ziggo Dome was volgens zeggen volledig uitverkocht, wel te verwachten als zo’n band van wereldformaat op het podium staat.

Vorige week gaf de band een aantal concerten in Londen, tijdens deze shows was Christine McVie ook van de partij, het zou dus zomaar kunnen dat ze in de Ziggo Dome aantal nummers mee zou komen zingen. Helaas was dit niet het geval. Als gezegd stond het concert in het teken van ‘Rumours’, logisch dat ze begonnen met een nummer van het legendarische album, ‘Second Hand News’ om vervolgens gelijk door te stomen met ‘The Chain’. “Welcome Amsterdam”, riep Stevie Nicks door de volgepakte zaal. “We are happy to be here, let’s get this party started!”.

Het schitterende ‘Dreams’ werd door het voltallige publiek meegezongen. Stevie’s stem heeft de tand des tijds zeer goed doorstaan, al haalde ze de hoge noten niet meer maar dat deed niet af aan haar prestatie, absolute wereldklasse! Lindsey Buckingham liet weten ook blij te zijn weer in Nederland te zijn. Afgelopen april bracht de band een EP uit met daarop 4 nieuwe nummers waaronder ‘Sad Angel’, het publiek ging uit hun dak bij het horen van dit nieuwe nummer. Na het uptempo nummer ‘Sad Angel’ was het tijd voor een rustmoment, de eerste tonen van ‘Rhiannon’ klonken door de Dome. Ook hier liet Stevie Nicks horen wat ze nog in haar mars heeft, en dat is heel wat!

Vervolgens kwam het album ‘Tusk’ aan bod met nummers als ‘Not That Funny’, een sublieme versie van de titeltrack van het album, ‘Sisters of the Moon’ en een prachtige uitvoering van ‘Sara’. Buiten Lindsey ging de volledige band het podium af, hij vertelde dat het volgende nummer op hem slaat, het gaat over verandering. Komende van het album ‘Tango in the Night’ knalde er een waanzinnige akoestische versie van ‘Big Love’ door de zaal. Dat Buckingham een goed gitarist was wist ik, maar wat hij hier liet horen grensde aan het onmogelijke, fenomenaal!

Na een prachtige uitvoering van ‘Landslide’, het zweverige ‘Gypsy’, en het schitterende ‘Gold Dust Woman’ bracht Stevie Nicks na ‘I’m So Afraid’ een van haar solo nummers ‘Stand Back’. “One, two, one two, three, four”… toen dit door de ondertussen warme Ziggo Dome klonk, denderde de eerste klappen van ‘Go Your Own Way’ door de zaal. ‘Go Your Own Way’ geldt voor veel fans als een van de favoriete Fleetwood Mac hits, deze uitvoering stond als een huis. Rake klappen door Mick Fleetwood, subliem gitaarspel van zowel Lindsey Buckingham als John McVie, grote klasse!

Eigenlijk wel vreemd dat ze een van hun – zo niet hun grootste – hit al aan het eind van het concert speelden, we hadden verwacht dat ‘Go Your Own Way’ wel tijdens de toegift gespeeld zou worden. Na een staande ovatie kwam de band natuurlijk nog terug voor minimaal één toegift. Ondertussen stond iedereen te swingen, het nummer ‘World Turning’ zorgde ervoor, compleet met drumsolo, dat het publiek geen kans kreeg om af te koelen. Mick Fleetwood nam even het woord en stelde de band voor. Luid applaus voor allemaal, en volledig terecht. Dan als laatste nummer de wens van het publiek dat het concert niet zou eindigen, het toepasselijke nummer ‘Don’t Stop’.

Nu zou je denken, het licht gaat aan en op naar huis, ware het niet dat de dames en heren er nog geen genoeg van hadden, een tweede toegift volgde. Met ‘Silver Springs’ en het ontroerende ‘Say Goodbye’ nam Fleetwood Mac nog een keer een ovationeel applaus in ontvangst en helaas kwam dit fantastische concert dan toch tot een eind. Duidelijk mag zijn dat Fleetwood Mac nog weinig van hun kracht heeft verloren. Natuurlijk zijn de stemmen niet meer wat ze waren, maar dat mag na al die jaren. Conclusie: Een fenomenaal optreden van een legendarische band. Op 26 oktober staat de band voor een tweede concert in de Ziggo Dome, kaarten zijn reeds uitverkocht.

Deel: