Fris, popy en vrolijk, dat zijn de eerste drie woorden die bij me opkomen bij het beluisteren van de derde cd van Marina Zettl. De Oostenrijkse brengt haar derde album ‘Watch me burn’ uit bij het Nederlandse ‘Coast to Coast’- label, dat we verder eigenlijk alleen kenden van wereldmuziek en kleinkunst. Zettl laat echter een compleet ander geluid horen en dat geluid is niet vervelend. Zettl zet voet tussen de gevestigde jazz-pop met een album dat wonderbaarlijk positief verrast!  Waarom we niet eerder van deze zangeres hebben gehoord is ons dan ook onduidelijk. Zeker als we de cd opzetten en direct het lekkere funky ‘Monsters & Beasts’ horen, is onze aandacht volledig getrokken.

Op ‘Watch me burn’ stapt Zettle gemakkelijk over van jazz naar pop, durft wat rock erdoorheen te gooien en gooit er tussen haar Engelse teksten opeens een Duitstalige ‘Stehen, Bleiben’ doorheen. En dat weer in de stijl van het Belgische Laïs, of wellicht nog beter, onze eigen Zazí. Om nu te zeggen dat het een rustige versie is van Caro Emerald doet Zettl te weinig eer aan, maar bij de wat meer uptempo-nummers van ‘Watch me burn’ komt die vergelijking toch zeer zeker wel in gedachten. ‘For Gods Sake’ is daarbij zo vol met bigband, dat men in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw wel zeker een plek zou hebben gehad voor de Oostenrijkse. En dat is waaraan je tegenwoordig nog een echte jazz-zangeres er door uit laat springen. Een in het rijtje Emerald, Winehouse en ja, ook een beetje KT Tunstall en de Deense Tina Dico klinken soms door in de nummers van Zettl.

marina_zettl Watch me burnWaar ikzelf persoonlijk altijd blij van wordt, is dat er geen overdadige productie bij een album aan te pas komt. Gewoon muziek, zoals de muziek in eerste instantie bedoeld was om te klinken. En dat gevoel hebben we dus overduidelijk bij fraulein Zettl. Puur muziek als zong ze het onversterkt in de achtertuin tijdens een barbecue. En ja, daar worden we vrolijk van. Begin dit jaar was Zettl al in Nederland voor enkele optredens, begin november komt ze nogmaals terug, maar het mag duidelijk zijn dat het waarschijnlijk de laatste keer is dat ze haar toernee moet spelen in de wat kleinere muziekcafeetjes door het land. Mocht het album aanslaan, en naar mijn verwachting is dat slechts een kwestie van tijd, liggen ook de grote zalen in Nederland aan de telefoon om de Oostenrijkse schone te boeken. De energie en passie die Zettle op ‘Watch me burn’ ten gehore brengt zal daar zeker tot haar recht komen. ‘Watch me burn’, wij staan volledig in vuur en vlam door la Zettl. (8/10) (Coast to Coast)

Live te zien en te horen:
02-11-13 Red Shoe Session – Nijmegen
03-11-13 Muziekcafe Helmond – Helmond
06-11-13 Cafe Averechts – Utrecht
07-11-13 De Regentenkamer – Den Haag
08-11-13 O’Ceallaigh – Groningen
09-11-13 Bluescafe Apeldoorn – Apeldoorn

Deel: