Op vrijdag 8 en zaterdag 9 november vindt in Felix Meritis te Amsterdam het Shaffyweekend plaats ter gelegenheid van het 80e geboortejaar van Ramses Shaffy en het feit dat het Shaffy theater 45 jaar geleden haar deuren voor het eerst opende. Eind 1968 werd het theater, met grote morele en artistieke steun van Ramses Shaffy, in een bovenzaal van Felix Meritis opgericht. Het ‘ Shaffy’  maakte snel naam als pleisterplaats voor de Nederlandse avant-garde met optredens van Neerlands Hoop, Onafhankelijk Toneel, Baal, Hauser Orkater en vele anderen. De huidige bloei van vele theater-, dans- en muziekgroepen is ondenkbaar zonder hun begintijd in Shaffy.

Om een beeld te krijgen wat deze periode voor allerlei kunstenaars heeft betekend en wat daarvan nu nog doorwerkt bij de jongere artiesten, wordt de beproefde formule van het Shaffy Weekend voor één keer uit de kast gehaald met voorstellingen, lezingen, filmpresentaties, interviews, concerten en een tentoonstelling. Met kunstenaars die nog steeds actief zijn en jongere collega’s die in hun voetsporen zijn getreden.

In de gerestaureerde Shaffyzaal, wordt ruime aandacht besteed aan het repertoire van Ramses zelf. Ook hier met de medewerking van zoveel mogelijk jonge vocalisten. In de overige zalen jazz, pop, zang en muziek(theater), dans, film, lezingen, debatten en meer door: Orkater, Krisztina de Châtel, dansende brandweerlieden, Harry de Wit, Cecilia Moisio, Nico van der Linden, Guusje Ingen Housz, Peter Zegveld, Thijs van Leer, Chaim Levano, Guido Lauwaert, Loek Dikker, Festival of Fools, Dagan Cohen, Karina Holla, Harry Starren, Jos Zandvliet, Upload Cinema, Theo Terra, Bianca van Dillen, Tom Jansen, Anne Teresa de Keersmaeker, Gielijn Escher, Sylvia Alberts, Hugo de Greef, Thijs Chanowski en vele anderen.

Deel: