Amper een jaar geleden zag hij zijn zangcarrière slechts als een lolletje. Met zijn band trad hij wat op, maar over een echte professionele carrière had hij nog nooit nagedacht, tot hij zich als geintje opgaf voor The Voice of Holland. Tot zijn eigen verbazing kwam hij steeds verder tot hij het in de finale net aflegde tegen winnares Leona Philippo. Johannes Rypma was echter gedurende het seizoen uitgegroeid tot ware publieksfavoriet en de nuchtere Fries wisselde zijn toekomstige carrière als onderhoudsmonteur in voor een fulltime job in de muziekindustrie. Een eigen cd kon niet uitblijven.

Op ‘Play Me’ probeert Johannes zich vol te presenteren als stoere rockzanger. Zijn rauwe Friese stem heeft hij onder druk van de coaches bij het populaire televisie-programma echter moeten bijschaven, waardoor ‘Play Me’ soms wat kaal klinkt. Rypma vult zijn album met enkele nieuwe nummers, speciaal geschreven voor de Fries: Zijn singles ‘Play Me’ en ‘My heart don’t wanna let go’, ‘In libben yn’e Rock & Roll’ (de Friestalige versie van ‘Play Me’, geschreven door Kast-zanger Syb van der Ploeg), een cover van Billy Idol, wat nieuw werk (waarvan ‘Let’s make a memory’ in feite het enige nummer is wat verder nog hitpotentie heeft), aangevuld met de tracks die hij reeds zong in de tv-shows van The Voice. Het oogt een beetje gemakkelijk soms.

De nummers op ‘Play Me’ liggen stuk voor stuk goed in het gehoor, maar toch ontbreekt bij vrijwel iedere track wel iets. Net als de foto’s van Rypma op de cover en in het boekje is het allemaal net iets te gemaakt, te geposeerd. Het zijn stuk voor stuk rocknummers zonder ruwheid, alsof je je bejaarde moeder in een geleende Ferrari zet.

Tuurlijk, er staan echt wel goede nummers op, zoals het al eerder genoemde ‘Let’s make a memory’ en ook de twee al uitgebrachte singles zijn niet slecht, ofwel gewoon op z’n Rypma’s, maar als je als publiekslieveling zo’n potentie hebt zou je er wel iets meer Rock & Roll in gooien, dunkt me. ‘Play Me’ is al met al een aardig debuut van de pas 21-jarige Fries, maar ook niet meer dan dat. Als hij niet over een paar jaar toch de onderhoudswereld terug in wil moeten, zou hij bij een vervolg toch zeker iets minder naar zijn coaches moeten luisteren en gewoon ruwweg ruig vlammen, want zo is Rypma op zijn best. (6/10) (Artist & Company)

Deel: