Ruim 10.000 bezoekers trotseerden zaterdagavond de kou aan het water in Emmen voor alweer de 12e editie van Retropop, waar ook dit jaar de gezelligheid weer hoogtij vierde. Een dag lang vermaak op diverse podia met overdag ondermeer Racoon, Alphaville, Frank Boeijen, Jan Akkerman en ’s avonds een groots rock- en disco-spektakel met respectievelijk Status Quo en Chic.

Status Quo, sinds 1962 één van Engelands meest succesvolle rockbands ooit, knalt er na de aftrap met Caroline gedurende het gehele optreden een “Best Of” doorheen alsof ze nog maar dertigers zijn. Wat een power en kwaliteit van de mannen die, op de nieuwe drummer Leon Cave na, inmiddels op papier de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Niets van te merken!

In ruim 1,5 uur komen werkelijk waar alle grote hits voorbij. ‘Rockin’ all over the world’, ‘Hold you back’, ‘Whatever you want’, ‘What you’re proposing’, ‘In the army now’, om er maar eens een paar te noemen. Het is dat er geen dak boven de hoofden van de toeschouwers zat, anders was die er compleet afgegaan… Terecht dus dat Retropop een week naar voren is geschoven omdat Status Quo op de 8e niet beschikbaar was.

Dan CHIC… wat valt er eigenlijk nog te zeggen over Nile Rodgers, de man die wereldhits als ‘Like a virgin’, ‘Notorious’, ‘I’m coming out’, ‘We are family’, ‘Let’s Dance’ op z’n naam heeft staan . “Ja, maar dit zijn toch geen nummers van CHIC” denk je nu wellicht? Klopt… dat zijn onder andere ‘Le Freak’, ‘Good Times’, ‘Everybody Dance’, ‘I Want Your Love’ & ‘Dance Dance Dance’. Maar die andere nummers… daar was Nile wel verantwoordelijk voor: geschreven, gespeeld en geproduceerd. Het werd een avondje discostampen als vanouds; wat een genot om naar te luisteren, maar ook zeker om naar te kijken. De band heeft er plezier in en dat zie en hoor je in elk nummer weer terug.

Vocalisten Kimberly Davis en Folami zingen loepzuiver en de hele band werkt de setlist met grote precisie af. Naast nummers als ‘Le Freak’, ‘I Want Your Love’, ‘Everybody Dance’ en ‘Forbidden Lover’, komen ook ‘Soup For One/Lady’ (Modjo)’, ‘Spacer (Sheila B. Devotion)’, ‘Let’s Dance (David Bowie, gezongen door drummer Ralph Rolle)’ en vrijwel alle tophits van Sister Sledge en Diana Ross voorbij. Grote verrassing was toch wel ‘Lost In Music’, die ze sporadisch live spelen. Als afsluiter staat al jaren ‘Good Times’ op het programma, waarbij een aantal dames uit het publiek op het podium hun danskunsten mogen vertonen. Kortom, één groot feest, zoals het hele festival dit jaar weer was.

We kijken uit naar volgend jaar, zet 7 juni 2014 maar vast in de agenda!

Deel: