Hoe kan een artiest een verzamelalbum het beste samenstellen? Inderdaad, door de fans de kans te geven aan te geven welke tracks er op het album moeten komen. Zo deden de 3JS het dus; De Volendammers vroegen de fans om een top 20 samen te stellen. Vele honderden fans stuurden de titels van hun favoriete liedjes van de 3 sympathieke Volendammers in en voor de mannen was de uitkomst eenvoudig: Een top 20 van de beste nummers van de 3JS.

Het album ‘Totzoverder’ is zodoende een waar ‘best of’ geworden, met de beste 20 nummers, waarbij natuurlijk de bekende hits, als het ‘Wiegelied’, ‘Hou van mij’, ‘Geloven in het leven’ en ‘Bevlogen als vogels’, maar natuurlijk ook de (Nederlandse) versie van hun Eurovisie Songfestival-deelname ‘De vecht nooit alleen’. Dat nummer is in de Engelse versie ‘Never Alone’ nooit doorgedrongen tot de finale van het Europese liedjesfestijn, waardoor het wellicht zou lijken dat de band van Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jaap de Witte het beter niet in het Engels zou moeten proberen. Niets echter van dat, want de tweede cd van de dubbelaar bevat 6 nummers uit hun theatershow ‘Bronnen’, waarbij ook enkele nummers in het Engels. Tesamen met hun versie van Gotye’s ‘Somebody that i used to know’, uit het tv-programma ‘De beste zangers unplugged’ laten juist deze tracks horen dat de Volendamse band wel degelijk potentie heeft om in het Engels een internationale carrière te mogen ambiëren.

Om terug te komen op die top 20, het was waarschijnlijk al te verwachten dat de single waarmee de band in 2008 echt doorbrak, ‘Watermensen’ door de fans als best gewaardeerd werd. Niet verwonderlijk, want het nummer blijft ook na vele tientallen keren een krachtig nummer dat over tientalen jaren nog steeds gewaardeerd zal worden bij het grote publiek. Het valt verder op dat naast de hits ook verschillende album-tracks van de vier albums die de band tot op heden heeft uitgebracht de lijst hebben gehaald. De akoestische folk-achtige tracks van de 3JS zijn goed vertegenwoordigd en dat is voor Jan, Jaap en Jaap dan ook de reden geweest de fans hiervoor te belonen door als nieuwe single ‘Bijzonder’ te kiezen, één van de drie nieuwe tracks die op het album zijn gekomen.

Niet alleen de 6 theatertour-tracks en drie nieuwe nummers zijn voor het eerst op cd te bewonderen, ook enkele nummers die de 3JS eerder al in de verschillende tv-programma’s ten gehore brachten staan op de dubbel-cd. ‘Niets dan gezeik’, het nummer dat ze samen maakten met Lange Frans voor ‘Studio 9’, is een ijzersterk nummer, dat de kwaliteit van de 3JS als ras-muzikanten nogmaals bevestigd. Maar ook het duet ‘Suzanne’ van en met Herman van Veen en ‘Kinderen’, dan de mannen met bandeonist Carel Kraayenhof op cd zetten pakken de luisteraar.

Een groep of artiest die na enkele albums een verzamelaar uitbrengt is niets abnormaals en ook een top zoveel op cd is reeds vaker gedaan. De 3JS hebben zich er echter niet vanaf gemaakt met een simpel en eenvoudige verzamelaar voor het makkelijke geld. De band brengt met ‘Totzoverder’ een dubbelalbum dat meer is dan alleen een ‘best of’; de plaat is naast verzamelalbum ook een album met wat nieuws en laat zien dat de Vollendammers ook na het vertrek van Jaap de Witte nog lang niet klaar zijn. De 3JS zijn klaar voor de toekomst, een toekomst waarin de band weet wat ze wil, maar ook niet zal schromen om de grenzen verder op te rekken. (8/10) (Cloud9)

Deel: