Oh boy, oh boy, wat was 2012 een topjaar op muzikaal gebied. Wie zich niet blind staarde op de welbekende hitlijstjes, heeft heel wat mee kunnen maken. Zo was er de doorbraak van enkele interessante artiesten (Alt-J, Jessie Ware, Haim), werden er albums uitgebracht waar we lang naar uitkeken (Miike Snow, The XX) en deden vele toffe artiesten ons land aan – Dirty Projectors en Woodkid gaven wat mij betreft de beste concerten van het jaar. Maar er werden ook veel muziekvideo’s uitgebracht. Veel. Heel veel. Hier volgt mijn top 10 van 2012.

10. tUnE-yArDs – My Country

Stiekem heb ik een voorliefde voor artiesten die een steekje los lijken te hebben. Mensen die niet zijn zoals jij of ik, die de wereld anders zien dan dat wij dat doen. Merrill Garbus is zo iemand. Prachtig is het om te zien hoe ze in de video van “My Country” kinderen helemaal zichzelf laat zijn. Mocht je ooit met een slecht humeur je bed uitstappen: een willekeurige video van tUnE-yArDs is de oplossing.

9. iamamiwhoami – Drops

Het was alweer een tijd geleden dat we van iamamiwhoami gehoord hebben, maar dit jaar was het weer zo ver. Na haar mysterieuze entree in 2010 bracht ze dit jaar “kin” uit, een verzameling van video’s die door middel van metaforen samen een verhaal vertellen. Helaas is het verhaal deze keer niet zo goed als twee jaar geleden, maar desalniettemin het checken waard.

8. Arctic Monkeys – R U Mine?

Arctic Monkeys is natuurlijk een band die weinig inleiding behoeft. Dit jaar deden zij iets geks: ze brachten een single uit die niet op hun album verscheen. Waarom ze dit deden weet niemand, maar het werd wel hun belangrijkste bijdrage aan 2012. Vooral de video is knap geschoten, want is het nou één shot of niet?

7. Rhye – Open

Ben je een liefhebber van Sade? Dan zul je ongetwijfeld zwichten voor de zwoele stem van Rhye. Deze video vol liefde behoort ongetwijfeld thuis in een lijstje met beste debuutvideo´s ooit. Zo zie je maar; een goede video hoeft geen bakken met geld te kosten, zo lang je maar een goed idee hebt.

6. Woodkid – Run Boy Run

Weet je het nog? Vorig jaar was daar ineens Yoann Lemoine, de singer songwriter en gevierd filmmaker die onder het alias Woodkid een soloproject begon. Zijn ijzersterke debuutvideo “Iron” staat nog steeds op ons netvlies gebrand. Dit jaar kwam Woodkid met een opvolger: “Run Boy Run”. Minder briljant, maar zeker goed genoeg voor een notering in de top 10.

5. Two Inch Punch – Moonstruck

Wat krijg je als je James Bond, Monty Python en de Thunderbirds in een videoclip van nog geen vier minuten samenbrengt? Juist, Two Inch Punch’ Moonstruck. Je kunt het of heel tof vinden of corny as shit, maar hier staat deze video op een overtuigende vijfde plek.

4. Liars – No. 1 Against The Rush

Sinds Dexter op televisie is, lijken we wel geobsedeerd door seriemoordenaars. Zo ook Liars, die in hun videoclip een eenzame, mislukte man tonen die er in zijn vrije tijd een aparte hobby op na houdt. De video heeft een open einde, dus zal er ooit een vervolg aan worden gegeven?

3. JMSN – Something

Christian Berishaj, oftewel JMSN, heeft een nogal moeilijke jeugd gehad. Het klassieke verhaal: vader laat moeder en kind in de steek, de nieuwe vriend van de moeder mishandeld de twee, moeder verlaat vriend en moeder en zoon moeten rondkomen van liefdadigheid. Christian lijkt dan ook een nogal verknipt persoon. Maar juist dat maakt hem als artiest (zanger, multi-instrumentalist en filmmaker) een uiterst interessant persoon.

2. Night Beds – Even If We Try

Over verknipte personen gesproken. In deze prachtige video van het nog onbekende Night Beds wordt prachtig geacteerd, iets wat we niet vaak zien in muziekclips. Combineer dat met prachtig camerawerk en je hebt een waar kunstwerk gecreëerd. Kippenvel.

1. Icky Blossoms – Cycle

Behold! Dit is de meest sexy video die vandaag de dag op Youtube te vinden is! Door vintage pornofilms aan elkaar te knippen en plakken – zonder de ‘actual thing’ in beeld te brengen – krijgt Icky Blossoms’ Cycle een extra edgy laag. Het is een uiterst simpel idee, maar het werkt perfect in combinatie met de muziek. Stop de persen! Icky Blossoms heeft de beste video van 2012!

Bekijk hier de shortlist met 30 video’s

Deel: