R&B zanger en tekstschrijver Jimmy McCracklin is naar wat nu bekend is gemaakt afgelopen donderdag 20 december in zijn woonplaats San Pablo overleden. McCracklin was bekend van zijn uit 1958 daterende dancehit ‘The Walk’ die hij samen met zijn band The Blues Blasters opnam op het Checker Records label. Na dat hij het nummer ten gehore bracht tijdens het Amerikaanse tv-programma American Bandstand – gepresenteerd door Dick Clarck – behaalde ‘The Walk’ de 7e plaats in de Billboard pop charts en werd later gecoverd door de Beatles tijdens hun “Let it be sessions”.

McCracklin is geboren op 13 augustus 1921 in Helena, Arkansas, en groeide op in St. Louis, alwaar hij leerde zingen en piano spelen door blues muzikantWalter Davis. Na drie jaar gedurende de 2e wereldoorlog bij de marine gezeten te hebben, ging hij in Californie wonen, alwaar hij in 1945 in Los Angeles zijn eerste single, ‘Miss Mattie Left Me’ opnam. Al snel verhuisde hij naar de zogeheten “Bay Area” en raakte bekend als de vernieuwer van de West Coast blues style, hoofdzakelijk doorzijn dominante pianospel, gitaarwerk en blaas arrangementen.

http://www.youtube.com/watch?v=0d236nN-zMI

McCracklin releaste meer dan 20 albums, en scoordehits met nummers als ‘Just Got to Know’, ‘Think’ en ‘Shame, Shame, Shame’. Het nummer getiteld ‘The Tramp’, dat hij samen met Lowell Fulson schreef, werd een grote hit toen Otis Redding en Carla Thomas het in 1967 opnamen, en jaren later door Salt-n-Pepa. In de jaren ’60 richtte McCracklin het Art-Tone platenlabel op en beheerde later de in San Francisco gesitueerde Contintental Club. Zijn laatste album, ‘Hey Baby’, kwam uit in 2010. Jimmy McCracklin is 91 jaar geworden.

Deel: