In zijn tijd als bassist van Sly & The Family Stone maakte Larry Graham furore als de man die de basgitaar op een funkiër manier gebruikte dan ooit te voren. Het hameren en plukken op de snaren werd een nieuwe stijl van bassen en het ‘slappen’ werd overgenomen door de groten der aarde, als Louis Johnson, Stanley Clarke, Marcus Miller, Bootsie Collins, Les Claypool, Flea en Mark King (die het tempo overigens opvoerde tot een eerder voor onmogelijk gehouden 1/32 snelheid). Graham vormde na het uiteenvallen van The Family Stone snel zijn ‘Graham Central Station’, met in het begin vooral ex-Family-leden. Toen ook die band eind 70’s uit elkaar viel, ging Graham verder solo, hoewel de meester natuurlijk veel gebruik kon maken van de top-muzikanten waarme hij eerder speelde en leerde kennen. Zo ook Prince, die hem in 1999 vroeg om Graham Central Station weer bij elkaar te brengen voor een nieuwe release op zijn eigen label en ondertussen bij de New Power Generation vroeg.

13 jaar na die release is dan eindelijk een opvolger van ‘Graham Central Station 2000’, ‘Raise Up’, een album waar Prince zijn handen zeker niet vanaf getrokken heeft. Op ‘Raise Up’ staan onder anderen drie re-masters van oude tracks van de bassist, drie collaboraties met Prince (waarvan onder anderen de titeltrack ‘Raise Up’ een meesterwerkje is) en een samenwerking met hier maar matig doorgebroken maar zeer ondergewaardeerde Raphael Saadiq.

Het album is (Mede door de invloed van Prince?) het donkerste album van Graham tot nu toe, maar het soul-geluid maakt, ondanks dat het voor de oude Graham-liefhebbers wellicht wat wennen is, het tot een van de betere, zo niet het beste album van de artiest tot nu toe. De collaboratie met Prince is ditmaal een stuk beter uitgepakt dan op ‘Graham Central Station 2000’ en het afzwakkende succes van de goede vriend van Graham zou hem misschien eens moeten laten overdenken om vast bij ‘Graham Central Station’ te solliciteren.

Ook op ‘Raise Up’ natuurlijk weer de vrijwel standaard cover (Naast de Al Green-remaster van ‘It Ain’t No Fun To Me’, die Graham op vrijwel iedere plaat opneemt. Ditmaal een van de meest gecoverde nummers allertijden, maar in de door Central Station-zangeres Ashling Cole ingezongen versie van Stevie Wonder’s ‘Higher Ground’ kan samen met de ‘Red Hot Chili Peppers’-versie en het origineel bij de top 3 van best opgenomen versies.

Larry Graham komt gelukkig nog met regelmaat naar ons land en ook begin november zal de meester weer te zien zijn in de Effenaar (7 november) en Paradiso (10 november). Laten we hopen dat zijn show dan weer begint met de ‘GCS Drumline’, die Graham de laatste jaren al veelvuldig gebruikt om de zaal te betreden en ditmaal eindelijk op cd is gezet, natuurlijk als opener. ‘Raise Up’ is zoals gezegd even wennen, maar gezien de samenwerkingen en nieuwe nummers een album om in de gaten te houden. Een klassieker in wording! (9/10) (Moosicus Records)

Deel: