Vanaf 16 oktober 2012 verruilen de bandleden van Antillectual hun huizen in Nijmegen en Eindhoven een maand voor een Amerikaanse tourbus. Ze trappen hun tour af met een show in Canada, daarna volgen twaalf shows in de Verenigde Staten en nog eens tien shows in Brazilië. “We brengen op 28 september een EP uit met daarop 3 nieuwe nummers en een remake van een gouwe ouwe van ons debuutalbum Silencing Civilization uit 2005. Dat was voor buitenlandse boekingskantoren blijkbaar een mooi moment voor een tour. Wij vinden het natuurlijk te gek om zoveel te kunnen spelen in het buitenland, we staan bijna 30 keer op het podium in een maand tijd. Bij terugkomst rijden we meteen door naar Italië voor een paar shows. Daarna gaan we terug de studio in om de hele plaat, die gepland staat voor maart, op te nemen. We willen met dat album ook langs de Nederlandse popzalen touren”, aldus Willem, Antillectual’s leadvocalist en gitarist.

In zes jaar tijd speelde de band ruim 700 shows in het binnen- en buitenland en ook vorige albums zijn de afgelopen jaren wereldwijd gereleased. De drie nieuwe nummers van de EP Future History vormen de basis van de full length die in het voorjaar van 2013 uit zal komen. Het nieuwe album is muzikaal een vervolg op het laatste album Start From Scratch!; het volume staat nog steeds op 10 maar de toevoeging van een vleugje pop en de compactere anthems maken de plaat voor een breder publiek toegankelijk dan vorige albums.

Antillectual is sociaal geëngageerd en laat issues als mensenrechten, fair trade en dierenrechten niet onbesproken. Voor bandleden Willem, Riekus en Glen gaat deze vorm van muziek creëren verder dan de studio of het podium, het is een leefwijze. “We willen onze fans, het publiek en de luisteraar naast entertainen met onze muziek ook aan het denken zetten, we onderstrepen daarmee juist in deze tijd het meer bewuste leven. Door alle economische tegenslag en terugkerend onrecht in de wereld is het een steeds actueler thema, het houdt ons momenteel meer dan ooit bezig en dat hoor je terug in onze muziek.”

Future History verschijnt 28 september 2012 en is opgenomen en geproduceerd in samenwerking met Nico van Montfort van XPZ Sound. Van Montfort werkte eerder met onder meer The Black Atlantic. De release van de EP wordt door vijf independent labels binnen Europa en Rusland verzorgd. In de Benelux brengt Shield Recordings het album uit.

Foto’s (c) Bas Spierings/Maxazine.nl

Deel: