Waar wij Nederlanders het bij het horen van de naam North Sea Jazz vaak hebben over het grootste, beste en beroemdste jazzfestival ter wereld, vergeten we toch echt het Montreux Jazzfestival in Zwitserland. Na Canada’s Montreal International Jazz Festival is het festival het grootste ter wereld en in de jazzwereld telt er maar één gouden regel: Je hebt het pas gemaakt als je op Montreux staat.

Door de jaren heen stonden er dan ook alle grote namen uit de Jazz-scene: Marianne Faithfull, Led Zeppelin, Pink Floyd, Frank Zappa, Prince, Santana, Van Morrison, Gary Moore, Weather Report, Soft Machine, Chuck Berry, George Clinton and Parliament-Funkadelic, Eric Clapton, Luther Allison, Bo Diddley, Stan Getz, Dizzy Gillespie, Oscar Peterson, Charles Mingus, Etta James, Sonny Rollins, Count Basie, Chick Corea, Herbie Hancock, B.B. King, Gilberto Gil, Ray Charles, Mahavishnu Orchestra, Rory Gallagher, Stevie Ray Vaughan, New Order, Jaco Pastorius, Ringo Starr and his All Starr Band, Toto, Joe Satriani, Status Quo, moeten we nog doorgaan?

Ook namen vele tientallen artiesten een live-album op tijdens Montreux, en niet alleen de jazz-artiesten die op hun knieën vielen bij het ontvangen van een uitnodiging van het festival: Ook Deep Purple, Jethro Tull, Peter Tosh, Yess en The Dublinners brangen hun ‘Live at Montreux’ uit op cd of vinyl. Weinig festivals die ze dat kunnen nazeggen.

Ook dit jaar stond de crème de la crème op het gebied van de op improvisatie gebaseerde muziekstijl, die ontstond in New Orleans uit een kruisbestuiving van folk, blues, negrospirituals, ragtime, en klassieke muziek. Artiesten als Herbie Hancock, Joe Bonnamassa, Jessie J, Neneh Cherry, Taylor Dayne, Bob Dylan, Pitbull, Rumer, Kimbra, Lana Del Rey, Dr John, Bonny McFerrin, Mark Rondon, Noel Gallagher’s High Flying Birds, Katie Meluah, Tony Bennett, Jethro Tull, Will and the People, Chic, Erykah Badu, Ed Sheeran, Afrocobism, Bobby Womack, Garland Jeffreys, Chick Corea, Van Morrison, Alanis Morissette, Alyson Moyet, Amy MacDonald, Anastacia en Rufus Wainwright. En dan hebben we nog niet eens een kwart van de optredende artiesten opgenoemd van dit ruim twee weken durende spektakel. Het is duidelijk dat dit rond het station van Montreux gelegen festival een hoogwaardig kwalitatieve concurrent is van de andere grote toeristische trekker van Montreux, het meer van Genève.

Heerlijk om te weten is ook dat 10 van de 12 podia op Montreux gratis te bezoeken zijn, dus zeker een aanrader, mocht je komend jaar in de buurt zijn. En qua drukte? Ach, ongeveer 230 per optredende artiest, dus om het daar voor te laten… Moeten we wel voor de volledigheid vermelden dat er ruim 1000 artiesten optreden, wat het dan wel weer iets drukker maakt, maar goed, verdeeld over 16 dagen hoef je het er echt niet voor te laten.

Foto’s (c) 2012 Jeroen Komen

Deel: