Voor het vierde seizoen al op TV en nog steeds een succes: De beste zangers van Nederland. En voor de derde maal werd er van een seizoen een cd uitgebracht. Waar delen 1 en 2 een compilatie waren van de eerste drie seizoenen, is deel 3 een overzicht van seizoen vier. Volgt u nog? Op Ibiza zingen gevestigde artiesten nummers van elkaar in een ander deuntje, zeg maar gewoon dat ‘De beste zangers van Nederland’ het ultieme coverprogramma van de Nederlandse tv is.

Ditmaal is gekozen voor een cd/dvd-box in plaats van de cd en dvd afzonderlijk van elkaar uit te brengen. Goed, die dvd is puur een extraatje, zit tegenwoordig vrijwel bij iedere cd er bij, en is puur en alleen voor de echte fans van het programma. Het gehele concept is leuk en niet alleen de fans van (in dit geval) Nikki, Peter Beense, Yes-R, Gerard Joling, Freek Bartels en Berget Lewis zullen zich vermaken met het geheel. Helaas geen studio-versies, maar één op één de beste nummers uit het programma.

Goede versies van Berget Lewis’ ‘Zwart Wit’ (Frank Boeijen Groep), Nikki’s ‘Someboy Else’s Lover’ (Trijntje Oosterhuis), Gerard Jolink’s ‘Waarom’ (Frank Sinatra’s ‘My Way’ in een even gevoelige Nederlandse versie) en wederom Berget Lewis met Gerard Joling’s ‘Ticket to the Tropics’, in een compleet eigen verrassende ragga-versie. Lewis laat hierbij zien overduidelijk een van Nederlands beste zangeressen te zijn.

Is alles dan zo verrassend en goed? Dat zou overdreven zijn. Peter Beense slaat met ‘Rad van Fortuin’ gigantisch mis en ‘Love on the Rocks’ doet het leuk, maar voegt weinig toe. Het bevestigd dat Beense niets meer of minder is dan wij al lang wisten, een gezellige zanger voor een buurtkroegje, maar dan ook niets meer. Yes-R doet het aardig maar laat zien dat je met rap toch heel wat in je mars moet hebben om mee te gaan op zanggebied. Gerard doet wel een leuke poging om van ‘Vrede’ van Ruth Jacott een vrolijke versie te maken, maar het concept van Toppers is leuk tijdens een concert van Toppers, daarbuiten is het snel vervelend.

Freek Bartels, de minst bekende een in de bijt bij ‘De Beste Zangers van Nederland’ komt goed uit de verf op ‘Hou me vast’, maar in het geheel valt hij met zijn nummer ver uit de toon. Ook Nikki’s versie van ‘Somewhere over the rainbow’ valt enorm uit de toon, een van de slechtste versies ooit van het veelgecoverde nummer op cd uitgebracht, en het laat toch nog maar eens zien dat een live-registratie van een succesvol tv-programma niet logischerwijs een succesvolle cd oplevert. Het komt er dan ook uit op het laatste nummer, Yes-R, samen met Freek Bartels, met hun versie van Michael Jackson’s ‘Black or White’. Yes-R sluit hierbij af met “Petje af”. Wij zouden het een andere benaming geven: “Helemaal pet.”

De dvd van ‘De Beste Zangers van Nederland 3’ is daarom ook de beste schijf van de de twee, de humor tijdens, voor en na de optredens, maar ook hier geldt: het voegt weinig toe, het zijn slechts losse clips, bij elkaar geraapt in toevallig dezelfde setting. Ons advies: Breng het gevoelige ‘Zwart Wit’ en ‘Ticket to the Tropics’ uit op cd-single, eventueel aangevuld met een clip of dergelijke en zet de rest van de cd/dvd in de kast als archief. (5/10) (Arcade/CNR)


Deel: