De bassist van deze band heeft tijdens een interview laten weten dat de band van wie in vandaag een album bespreek nooit meer bij elkaar zal komen. "Ik zal nooit meer het podium samen delen met Michael Stipe en Peter Buck". Met deze verklaring is het dus duidelijk dat een reünie van deze band onwaarschijnlijk is. Met de namen Michael Stipe en Peter Buck weten jullie natuurlijk al over welke band ik het heb. Deze keer in 'Legendary Albums ….. Automatic for the People' (R.E.M.).

{slide=R.E.M. – 'Man on the Moon'}http://www.youtube.com/watch?v=1hKSYgOGtos{/slide}

'Automatic for the People' (1992) is R.E.M.'s achtste album, hun derde release op het Warner Bros. label. Het album piekte in de V.S. op de tweede plaats van de hitlijsten en bracht zes singles voort. Wereldwijd gingen er ruim 16 miljoen stuks over de toonbank, en wordt door veel mensen getipt als "Best album of the 90's". De band had het plan om een steviger album te creëren dan het uit 1991 daterende 'Out of time' (1991). 'Out of time' liet hoofdzakelijk akoestisch werk horen, 'Automatic for the People' werd niet steviger maar een stuk ingetogener dan zijn voorganger. Het onderwerp van 'Automatic for the People' is de dood.

{slide=R.E.M. – 'Find the River'}http://www.youtube.com/watch?v=KIJGlTu5sEI{/slide}

In mei 1991 nadat ze het promotiewerk van hun vorige album gereed hadden, begonnen Michael Stipe en zijn mannen aan het schrijven van hun volgende album. Er werd regelmatig in de studio gerepeteerd, dit vooral door drummer Bill Berry, gitarist Peter Buck en bassist Mike Mills. De opnames voor 'Automatic for the People' begonnen in juni 1991. De afspraak was dat de bandleden maandelijks één week rust zouden nemen. Regelmatig wisselden de bandleden van instrumenten, Bill Berry speelde de basgitaar, Mike Mills het keyboard of het orgel en Peter Buck de mandoline.

{slide=R.E.M. – 'Drive'}http://www.youtube.com/watch?v=xQN7A6Vl1H4{/slide}

Tijdens een interview liet Peter weten dat het werken zonder drums zeer productief bleek voor de band. Als gezegd was R.E.M. voornemens om een steviger album uit te brengen dan 'Out of Time'. In de studio werd er getracht om snellere nummers te produceren, maar dat vlotte niet zo best. Niet meer dan een schamele zes nummers voldeden aan dit criteria. Toen de tijd aangebroken was om demo's op te nemen, ging de band over op de normale line-up en de bandleden gingen hun eigen instrumenten bespelen. Tijdens het opnemen van deze demo's (30 stuks) was zanger Stipe afwezig, hij kreeg de opnames begin 1992.

{slide=R.E.M. – ´Everybody Hurts'}http://www.youtube.com/watch?v=ijZRCIrTgQc{/slide}

'Automatic for the People' kwam in oktober 1992 uit. In de V.S. haalde het de 2e plaats in de Billboard 200 album hitlijst, in de U.K. piekte het op plaats één van de album lijst, dit vier keer in verschillende periodes. Ondanks het feit dat ze na de release van 'Out of Time' niet op tournee waren geweest, na de release van 'Automatic for the People' gebeurde dit wederom niet. 'Automatic for the People' behaalde in de V.S. vier keer de platina status, in de U.K. zelf zes keer en in Australië drie keer. Als gezegd kwamen er in de jaren 1992-1993 zes singles van het album, te weten: 'Drive', 'Man on the Moon', 'The Sidewinder Sleeps Tonite', 'Everybody Hurts', 'Nightswimming', en 'Find the River'.

{slide=R.E.M. – ´Nightswimming'}http://www.youtube.com/watch?v=NGbZFBcO9Dk{/slide}

'Drive' deed het heel goed in de V.S, 'Everybody Hurts' deed het aan de ander kant van de oceaan erg goed, in Nederland behaalde het de vierde plaats in de top 40, in de U.K, Canada en Australië was het een top 10 hit. In 2005 bracht Warner Bros. een dubbel-cd versie van 'Automatic for the People' op de markt, met ingesloten een cd en een dvd met daarop een 5.1 surround mix van het album gemaakt door Elliot Scheiner, en de originele cd-inlay.

{slide=R.E.M. – ´The Sidewinder Sleeps Tonite'}http://www.youtube.com/watch?v=3Wffhk60IPk{/slide}

Deel: