Zoals jullie weten is het Dance week bij Maxazine. In onze quiz zijn nog tot en met aanstaande zaterdag kaarten te winnen voor INFUSION, het dikste dancefeest van Eindhoven. Het is dus vanzelfsprekend dat ik deze keer in Legendary Albums dus ook een dance-album bespreek. Het album van deze week mag met verkoopcijfers die de 2,5 miljoen gepasseerd zijn, bekroond met  meerdere platina en gouden platen, legendarisch genoemd worden. 'Legendary Albums ….. Discovery (Daft Punk).

Discovery is het tweede studio album van het Franse house duo Daft Punk, uitgebracht in maart 2001. Het markeert een verschuiving in het geluid van de Chicago housemuziek (de muziekstijl waar ze bekend om stonden) naar de disco, post-disco en synthpop-geïnspireerde house. Het album presenteerde zich als een soundtrack voor de animatiefilm 'Interstella 5555: The 5tory van de 5ecret 5tar 5ystem', het was een samenwerking tussen de bedenkers van het album, Leiji Matsumoto, en Toei Animation.

Alle muziekvideo's voor de tracks op het album zijn stukjes van de film. 'Interstella 5555' volgt het verhaal van een ontvoerde buitenaardse band. 'Discovery' wordt erkend als een concept album in de beoordelingen door diverse muziektijdschriften. Bij de eerste releases van het album zat een "Daft Club" lidmaatschapskaart, deze kaart bevatte een code die toegang gaf tot een online muziekdienst, met nummers later uitgebracht op het album met dezelfde naam en 'Alive 1997'. Leiji Matsumoto had de supervisie tijdens het tot stand komen van de verschillende muziekvideo's voor 'Discovery'. De video's verschenen later als scènes in de feature-length film 'Interstella 5555: The 5tory van de 5ecret 5tar 5ystem'. Het was een samenwerking tussen Matsumoto, Daft Punk, Cedric Hervet en Toei Animation. 

{slide=Daft Punk – 'One More Time'}http://www.youtube.com/watch?v=FGBhQbmPwH8{/slide}

De film is voorzien van het hele album als soundtrack. Op 'Discovery' staan een groot aantal samples, op de albumhoes staat in de tekst dat er voor vier nummers toestemming was om samples te gebruiken, te weten een deel van George Duke's 'I Love You More' is gebruikt voor 'Digital Love'; Edwin Birdsong's 'Cola Bottle Baby' was gesampled voor 'Harder, Better, Faster, Stronger'; Het Imperials liedje 'Can You Imagine' is gebruikt voor 'Crescendolls' en Barry Manilow's 'Who's Been Sleeping In My Bed' voor 'Superheroes'. Het album bevat gastbijdragen van Romanthony, Todd Edwards en DJ Sneak.

{slide=Daft Punk – 'Harder, Better, Faster, Stronger'}http://www.youtube.com/watch?v=X_M8-XlJfro{/slide}

Na de release werd het verschil tussen 'Discovery' en 'Homework' door critici gelijk opgemerkt. De verandering in stijl was een schokkende ervaring voor fans van het eerdere Daft Punk's werk en in eerste instantie negeerden de critici het album. Later kreeg 'Discovery' toch de aandacht en de eer die het album toekwam met onder andere een nummer drie notering in de top 200 albums van 2000 en werd uitgeroepen tot het op drie na beste album van het decennium. Het album piekte op plaats 2 in het Verenigd Koninkrijk en op de 44e plaats in de Verenigde Staten. Discovery is vanaf 2005 op zijn minst 2,6 miljoen keer over de toonbank gegaan.

{slide=Daft Punk – 'Face to Face'}http://www.youtube.com/watch?v=v74Be3G4rHI{/slide}

Het album behaalde in Frankrijk de drie-voudige platina status voor minimaal 600.000 verkochte albums. Twee cult-hits kwamen voort van dit album: 'One More Time' en 'Harder, Better, Faster, Stronger'. Het nummer 'Face to Face' (met Todd Edwards) bereikte in 2004 de 1e plaats in de Billboard chart Club. Het album werd besproken in het BBC Radio 1's programma 'Masterpieces'  in december 2009, gepresenteerd door Zane Lowe met vooral de aandacht voor de progressie van de ontvangst van het album en waaruit blijkt hoe hoog het album gewaardeerd word door fans en collega's.

{slide=Daft Punk – 'Aerodynamic'}http://www.youtube.com/watch?v=Mjbt4Kw_QiY{/slide}

Verschillende nummers van het album zou later worden gesampled door andere artiesten. Kanye West's nummer 'Stronger' van het album 'Graduation' is voorzien van een vocale sample van 'Harder, Better, Faster, Stronger'. 'Stronger' werd in 2008 live uitgevoerd tijdens Grammy Awards met Daft Punk in hun piramide (hun handelsmerk), terwijl Kanye West op het podium stond te rappen. In Wiley's nummer 'Summertime' van het album 'See Clear Now' zitten samples van 'Aerodynamic'.  Jazmine Sullivan's nummer 'Dream Big' van het album 'Fearless' laat samples horen van 'Veridis Quo'. Op 18 februari 2011, speelde het Trinity Orchestra speelde de eerste volledige orchestrale versie van 'Discovery' live in het Trinity College. Het gefilmde optreden werd de meest bekeken YouTube-video in Ierland op de dag van de release. 

{slide=Daft Punk – 'Veridis Quo'}http://www.youtube.com/watch?v=OgcY6qlzdf8{/slide}

Deel: