Toen ik het nieuwe album van Therapy? getiteld ‘A Brief Crack Of Light’ in handen kreeg werd mijn nieuwsgierigheid gelijk gewekt. De band welke in Nederland vooral bekend is met hun nummer ‘Dianne’ – wat een cover is van de Amerikaanse band Hüsker Dü (1983) – brengt met ‘A Brief Crack Of Light’ hun 13e studioalbum uit. Met ‘Dianne’ door mijn hoofd klinkend ging ik er eens goed voor zitten….

Het inmiddels dertiende album van Therapy? stond eigenlijk al op de planning voor oktober 2011, maar door omstandigheden pas deze maand uitgekomen. Wat direct opvalt is dat de band met ‘A Brief Crack Of Light’ een donkerder weg inslaat dan tevoren. Ondanks dat de band naast het meeslepende ‘Dianne’ niet echt met grote hits uit de verf is gekomen, blijven de Noord-Ieren een trouwe fan-schare houden en die fans worden met ‘A Brief Crack Of Light’ niet teleurgesteld.

Op het album een tiental tracks, die met opener ‘Living in the Shadow of the Terible Thing’ nog redelijk toegankelijk lijken, voor de rest trekt de band alle registers open, lijkt hier en daar wat op The Smiths, maar gooit alle registers open om verdere vergelijkingen snel de das om te doen. Therapy’s nieuwste is in de verste verte niet meer te vergelijken met de Therapy? van weleer, maar of dat jammer is?

Donkerder, harder, ongenuanceerder, vies en moddervet dat zijn de woorden die in me opkomen bij het beluisteren van ‘A Brief Crack Of Light’. Gemiste kans voor Pinkpop dit jaar? Ik denk het wel. (7/10) (Blast Records/Suburban)


Deel: