Michael Eakin, Chief Executive van de Royal Liverpool Philharmonic houdt vrijdag 10 februari in Breda een keynote over de kansen voor regionale ontwikkeling en de rol van het symfonieorkest daarin. In Liverpool zorgde een samenwerkingsverband van zeven culturele organisaties de afgelopen jaren voor een ware metamorfose. Dat deden zij onder meer door actief bij te dragen aan de sociale en economische vernieuwing van de stadsregio. De keynote is onderdeel van het debat ‘Het Symfonieorkest in de Regio’ ter gelegenheid van de jaarvergadering van het internationale orkestennetwerk ONE (an Orchestra Network for Europe).

Aan het debat onder leiding van Martijn Sanders (Brabant Culturele Hoofdstad) nemen onder andere deel Eric van Schagen (CEO van het beursgenoteerde Simac Techniek NV te Veldhoven) en Arthur van Dijk (directeur van Het Brabants Orkest). Bij het debat is eenieder welkom met een warm hart voor de orkestcultuur, waaronder stafleden van orkesten, beleidsmakers van rijk, provincies en steden, programmeurs van concertzalen, conservatoria en musici. Thema’s die aan de orde komen zijn onder meer: hoe maak je als culturele organisatie van je regionale positie een krachtig marketingtool? Hoe ga je op zoek naar partners en bereik je sociale inbedding en worteling, zonder je symfonische identiteit te verliezen? Aansluitend is er een borrel, een diner en gelegenheid het concert te bezoeken van Het Brabants Orkest o.l.v. chef-dirigent Alan Buribayev.

De jaarvergadering van ONE (an Orchestra Network for Europe) vindt plaats in Eindhoven, van 9 tot en met 11 februari 2012. ONE is een samenwerkingsverband van verschillende Europese regionale orkesten, dat gesteund wordt door de Europese Unie. Doel is om de interculturele dialoog op een hoger niveau te brengen, de culturele erfenis van Europa gezamenlijk uit te dragen en op Europese schaal de ontwikkeling van jonge musici te steunen en stimuleren. ONE stimuleert samenwerkingsprojecten van verschillende orkesten, uitwisseling van individuele musici, initieert projecten voor jonge musici, componisten en dirigenten en neemt de organisatie op zich van congressen over thema’s die van belang zijn voor de deelnemende orkesten.

‘Het Symfonieorkest in de Regio’ wordt georganiseerd door Het Brabants Orkest, 2018Brabant Culturele Hoofdstad en MCN. Namens MCN geven Miranda van Drie en Job Spierings inhoudelijk advies, zetten het internationale netwerk in en stellen Het Brabants Orkest in staat op korte termijn dit debat te organiseren in het kader van de jaarvergadering van ONE.

Deel: