Een paar dagen geleden kreeg ik het album ‘Live in Germany’ van Bonnie Tyler in mijn handen. Bij het horen van haar naam moet ik altijd aan haar ruwe, schorre stem denken en aan de pareltjes die ze in de loop der jaren heeft uitgebracht, waaronder ‘Total Eclipse of the Heart, ‘Holding out for a Hero’, It’s a Heartache’ en haar eerste hit ‘Lost in France’. Ik had haar nog niet eerder live gehoord, dus nieuwsgierig ging ik er eens goed voor zitten…

Het album opent met het nummer ‘Hide Your Heart’, de titeltrack van het uit 1988 daterende gelijknamige album, een lekker uptempo nummer met goed gitaarspel. Als de rest van de cd ook zo goed is dan kan hij voor mij al niet meer stuk. ‘Race to the Fire’ – track twee – is voor mij een onbekend nummer. Na het even opgezocht te hebben moet ik zeggen dat de live uitvoering minstens net zo goed is als de studioversie. Track drie van de cd is een cover van het Bee Gees nummer ‘To Love Somebody’. Zelf ben ik een grote fan van de Bee Gees en heb het genoegen gehad om ze ooit live te mogen zien maar Ik moet zeggen dat ik haar versie ijzersterk vind.

Het vierde nummer van de cd is Bonnie’s eerste single ‘Lost in France’. Tijdens de opnames van de single had ze nog haar gewone stem, vlak voor de single van haar debuutalbum werd uitgebracht moest ze een knobbeltje op haar stembanden laten verwijderen. Doktoren adviseerden haar om een tijdje niet te praten, ze deed dit toch, waardoor ze haar schorre stem kreeg. De uitvoering op ‘Live in Germany’ klinkt dus heel anders dan de originele single, maar zeker niet minder goed, ik vind persoonlijk het zelfs beter klinken.

‘It’s a Heartache’, track vijf van de cd is een van haar grootste hits. Op ‘Live in Germany’ wordt ze begeleid door alleen maar een akoestische gitaar. 16 jaar na het uitkomen van de single laat Bonnie horen het zeker nog te kunnen. Halverwege de cd is het tijd voor ‘Where were You’. Ten tijde van de opnames van ‘Live in Germany’ was de single nog maar net uit. Deze live versie is een juweeltje. Track zes is een krachtige ballad getiteld, Straight from the Heart’, uit de periode dat haar nummers geproduceerd werden door Jim Steinman (MeatLoaf). Jim’s invloeden zijn ook tijdens deze live versie goed te horen.

Het voorlaaste nummer van de cd is ‘Total Eclips of the Heart’. De single versie is al een fantastische hit, maar wat ze hier live laat horen is echt schitterend. De band die haar begeleid, het achtergrondkoor, haar stem, echt fantastisch! Helaas aangekomen bij het laatste nummer ‘Holding Out for a Hero’, moet ik concluderen dat ‘Live in Germany’ een prima registratie is van het kunnen van Bonnie. Op sommige punten liet ze het kwa hoge tonen even een beetje afweten, maar het totaalplaatje krijgt van mij een ruime voldoende. (7/10)(ZYX music)

{slide=Tracklisting}

1. Hide Your Heart

2. Race To The Fire

3. To Love Somebody

4. Lost In France

5. It’s A Heartache

6. Where Were You

7. Straight From The Heart

8. Total Eclipse Of The Heart

9. Holding Out For A Hero

{/slide}

Deel: