Van vrijdag 10 tot en met zondag 12 februari aanstaande is in de Philharmonie Haarlem het festival De 48 uur van Beethoven. Naast concerten van Arthur & Lucas Jussen, Pieter Wispelwey & Kristian Bezuidenhout kan iedere bezoeker die Beethoven enigszins machtig is, zijn of haar ‘10 minutes of fame’ beleven door plaats te nemen achter de grote concertvleugel van de Philharmonie.

De 48 uur van Beethoven is het derde festival in deze reeks. In de twee voorafgaande seizoenen stonden Chopin en Liszt in de schijnwerpers. Succesfactor van dit goed bezochte festival is de laagdrempeligheid. Sommige programmaonderdelen zijn gratis toegankelijk zoals Bluf je door Beethoven. Amateurs, professionals en starters kunnen op de concertvleugel in de Grote Foyer hun favoriete werk van Beethoven ten gehore brengen.

Pieter Wispelwey & Kristian Bezuidenhout spelen op zaterdagmiddag 11 februari van 16.00 uur tot 22.00 alle werken van Beethoven voor cello en piano. Deze minimarathon wordt onderbroken door een Beethovendiner in de Grote Foyer.

Op zondagmiddag 12 februari nemen Arthur en Lucas Jussen plaats in de Grote Zaal. De pianobroers raakten al op jonge leeftijd in de ban van de rebelse Beethoven. In de Philharmonie spelen zij o.a. Sonate opus 6 en Sonate nr 18 Die Jagd. Vooraf aan het concert presenteert Hans van den Boom Het Grote Ludwig Spel. Iedere bezoeker kan meedoen aan deze quiz.

Naast concerten, een quiz en de open vleugel is er tijdens De 48 uur van Beethoven een film over de componist te zien. Tijdens een lezing vertelt musicologe Sabine Lichtenstein over de passies, de drijfveren en hopeloze liefdes van Beethoven. De Blauwe Zaal transformeert zich tot een Beethoven Stube in Weense stijl waar naar hartenlust gediscussieerd kan worden over het fenomeen Beethoven.

Deel: