Eindelijk begint alles voor Endless Cycle nu een beetje op zijn plek te vallen: we krijgen lovende recensies, interessante interviews, en toffe optredens door heel het land. Maar de weg hier naartoe is niet zonder obstakels, en blijft vaak een beetje in de schaduw staan van het uiteindelijke succes. In deze column wil ik jullie een kijkje geven ‘achter de schermen’ van Endless Cycle.

In 2005 is onze band ontstaan uit een jam-project van vier goede vrienden: José Leijnse, Boris van der Weij, Maarten D’Haese en ondergetekende. Naast onze vriendschap als fundering voor de band, bleek ook onze muzikale interesse aardig op een lijn te liggen, waardoor ons muzikale vizier automatisch werd scherp gesteld op progressieve death metal. Een van onze eerste optredens was een deelname aan een lokale ‘battle of the bands’, die we, naar eigen verbazing, nog wonnen ook! De bijbehorende prijs was een optreden op het ‘grote’ Rock around the Bridge (een lokaal festival). Dit succes smaakte naar meer en al snel werd er hardop gesproken over onze ultieme droom als band: headlinen op Graspop! Maar nadat alle kroegjes in de regio waren misbruikt voor een optreden, bleek hoe moeilijk het was om verder te groeien. Buiten de regio waren representatieve en degelijke geluidsopnames een must om ergens te mogen spelen, en die hadden we niet… Zo ontstond een doel wat iets makkelijker te realiseren leek dan optreden op Graspop: het uitbrengen van een cd.

Zo makkelijk als het besluit een cd te maken was genomen, zoveel moeilijker bleek de uitvoering hiervan. Want hoe pak je dat aan, zo’n cd? Uiteindelijk vonden we een lokale producer die wel bereid was de opnames te regelen. Maar we bleken ons toch behoorlijk verkeken te hebben op het opnameproces: er moest nog behoorlijk wat gesleuteld worden aan onze nummers en het inspelen was niet slechts een kwestie van even je nummertjes spelen. Vervolgens bleek het mixen en masteren ook een verhaal apart en: ‘Oh ja! Een cd moet natuurlijk ook worden voorzien van artwork!’. Zo zijn we met de nodige pech en naïviteit uiteindelijk ruim 2 jaar bezig geweest met onze cd. Maar na een flinke investering in de vorm van tijd, geld en energie was ons doel bereikt: de plaat was af!

En toen openbaarde zich een nieuwe uitdaging. Op de cd maakten we namelijk gebruik van een tweede gitarist, maar in onze bezetting was die er nog niet! Na een flinke zoektocht en de nodige mismatches, bleek uiteindelijk een vriend van ons fantastisch gitaar te spelen. Dat bood uitkomst, want zo bleef ook onze fundering als ‘vriendenband’ overeind.

Halverwege dit jaar waren we er dan eindelijk klaar voor: de cd was af en de bezetting van de band was compleet. De optredens konden binnenstromen! Maar zo werkt het helaas niet…

Onze plaat is uitgebracht in eigen beheer en dan ben je zelf verantwoordelijk voor de productie, promotie en distributie van je cd en optredens zul je dan ook zelf binnen moeten halen. Afgelopen zomer heb ik me daarom opgeworpen als ‘manager’ om al deze zaken te regelen en daar gaat een hoop tijd en energie in zitten kan ik je vertellen! Na heel veel rondbellen en mailen, en met behulp van de promotie (in de vorm van recensies, airplay en interviews) die we van Hard Life Promotion krijgen, gaat het met Endless Cycle nu toch wel de goede kant op. We hebben een geweldige cd-presentatie achter de rug in Breda en er komen steeds meer optredens bij door heel het land. Spelen op Graspop lijkt nou plotseling toch niet meer helemáál onbereikbaar.

Zoals je leest, zul je als band stevig in je schoenen moeten staan, de nodige tegenslagen moeten kunnen verwerken en vooral moeten overlopen van passie en ambitie, als je iets wilt bereiken. Denk daar maar is aan, de volgende keer dat je een lokaal bandje ziet zwoegen in een kroeg bij jou in de buurt. En hopelijk heb ik je met mijn column ook warm kunnen maken om Endless Cycle een keer te komen supporten! Op www.endlesscycle.nl vind je onze actuele tourdata.

Endless Cycle is een progressieve death metalband uit Zeeuws-Vlaanderen. Een band met een live-reputatie die er niet om liegt. Op 26 november jongsleden brachten zij hun debuutalbum Into the Opaque… uit. Een plaat die uiterst lovende recensies krijgt en nu al een “revelerende must-have voor alle liefhebbers van progressieve metal” wordt genoemd. Dit album is te verkrijgen via hun website: www.endlesscycle.nl.

14-01-2012 NL, Terneuzen @ Porgy & Bess. Met supports Hellblast, Legija en Bloodshift.
24-01-2012 NL, Hellevoetsluis @ De Bunker. Support van Heavy Lord.
04-02-2012 NL, Terneuzen @ De PIT(speciale gast Zeeuwse voorronde Metal Battle-wedstrijd).
17-02-2012 NL, Spijkenisse @ Tex Mex.
09-03-2012 NL, Den Haag @ Bazart.

Deel: