Speedfest heeft met het 6e jaargang niet alleen een duivels getal te pakken, het is ook het geluksgetal. Nog nooit kende Speedfest zoveel fenomenale bands uit Australië, Amerika, België en van eigen bodem! Het festival was dan ook helemaal uitverkocht aan het eind van de avond, inclusief de miljoenste bezoeker voor Peter Pan Speedrock, organisator van het hardrock & roll-festijn. 5000 liefhebbers trokken van heinde en verre richting het Klokgebouw in Eindhoven om dit feestje mee te maken.

Bij binnenkomst zijn de mannen van Vanderbuyst, onze Hollandse metal-goden, al bezig aan hun feestje. Het zijn geen onbekenden van Peter Pan Speedrock, de motor achter dit metalpunkrock feest en ook de volgende act, punkband Gewapend Beton, zit bij hetzelfde boekingskantoor zit als Peter Pan Speedrock. Op de Thrashers Stage zijn ondertussen the Brains bezig met hun acrobatische toeren op de contrabas.

De metal-psycho’s uit Australië, Fireballs spelen voor het eerst in Nederland, eindelijk. Ze zullen zeker weer welkom zijn. De Authentieke Orange Sunshine zal me altijd bijblijven dankzij de hippie look van drummer Guy Tavares. De Dwarves zijn nog zo energiek als dat ik ze ooit op het Nirvana Tuinfeest heb gezien, toen nog met een naakte gitarist ‘HeWhoNotBeNamed’. Al bij het tweede nummer springt zanger Blag in het publiek. De start voor een heerlijke puinhoop dankzij deze grandioze punkband.

En dan is het tijd voor een band waarvoor een groot deel van het publiek is gekomen: De Heideroosjes. De band rondom zanger Marco Roelofs speelt nog een jaar waarin ze alles geven en dan stoppenze er na twintig jaar spelen mee. ‘Tot hier’, aldus Marco en z’n punkrockbroeders. Iets langer bezig zijn de legendarische rockbands the Sonics en Monster Magnet met daarin excentriekeling Bobby Liebling. De band spelen alsof hun leven er vanaf hangt en dat wordt door het aanwezige publiek dan ook goed verwelkomd.

Speedsfest is natuurlijk niet compleet zonder de gastheren zelf: Peter Pan Speedrock met hun minstens zo bekende mascotte Dikke Dennis. Een feestje dat wordt vergezeld door de officiële release van hun nieuwe verzamelalbum ‘Fiftysomesuperhits’. De rockers spelen op het ‘Ode en Tribute’ album van de Heideroosjes en Peter Pan Speedrock vindt dat een goede reden om bij diens versie van ‘I’m not deaf, i’m just ignoring you’, Heideroosjes-frontman Marco Roelofs op het podium te roepen en hem te vragen om mee te doen. Een spectaculair optreden van twee van de hardste en vetste bands tesamen op één podium, wat wil je nog meer? Sowieso een mooie mijlpaal voor Peter Pan Speedrock is dat op Speedfest hun miljoenste bezoeker de deuren passeerde. Natuurlijk werd deze door Dikke Dennis zelf op gepaste wijze onthaald.

Speedsfest is een feest voor zowel bands als publiek. Een heerlijke aanzet om de Speedrock party het zetje te geven richting de afsluiting. Na de Trans Atlantische Branie van de Phantom Rockers is het tijd voor het podiumdier Danko Jones. De hardrock & roll van deze vastberaden rocker klink als een klok en het is misschien wel de perfecte afsluiter om na zijn optreden de rust op te gaan zoeken. Speedfest 6 is geslaagd, en na een uitverkochte versie kan het niet anders of volgend jaar is het tijd voor Speedfest 7.






Foto’s (c) 2011 Marcel Hakvoort

Deel: